Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να προσδώσει σ’ένα μίγμα μετάλλων την ιδιότητα της υπεραγωγιμότητας, της μετάδοσης δηλαδή του ηλεκτρισμού χωρίς καμία απώλεια. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποτελέσει επανάσταση στην αποδοτική μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς απώλειες.

Ads

Σύμφωνα με την επιστημονική ανακάλυψη, όταν μεταλλικό μίγμα με βάση το σίδηρο «εμβαπτιστεί» σε κόκκινο κρασί γίνεται υπεραγώγιμο. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα αλκοολούχα ποτά. Το περίεργο όμως είναι ότι η υπεραγωγιμότητα αυξάνεται πολύ περισσότερο με το κόκκινο κρασί και μάλιστα αναλογικά με την ποιότητα της γεύσης του. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ιαπωνικού Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης των Υλικών όπου έγινε η ανακάλυψη, Γιοσίχο Τακάνο, «ίσως υπάρχει μια σχέση ανάμεσα σε αυτό που εμείς οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε ως γεύση και στην ουσία που προκαλεί την υπεραγωγιμότητα».

Η ανακάλυψη αυτή ενδέχεται να βοηθήσει στην αποδοτική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στη μείωση κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων που μολύνουν το περιβάλλον.

Τα ευρήματά τους πρόκειται να παρουσιάσουν οι Ιάπωνες επιστήμονες σε διεθνή συνδιάσκεψη στην Ολλανδία, το Σεπτέμβριο του 2011, έτος που εορτάζεται η 100η επέτειος από την ανακάλυψη του φαινομένου της υπεραγωγιμότητας.

Ads