Πεντακάθαρα είναι τα νερά της Σαντορίνης, και ως εκ τούτου και τα πάσης φύσεως αλιεύματά της και μάλιστα με την κρατική σφραγίδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών-Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο με την ομάδα των ειδικών επιστημόνων του -4 χημικοί ωκεανογράφοι, 4 τεχνολόγοι τροφίμων, 2 τεχνικοί χημείου-πραγματοποίησε τον Οκτώβριο του 2009 λεπτομερείς χημικές αναλύσεις τόσο στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το «κουφάρι» του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond», όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Καλντέρας.

Ads

Δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία, στις 4/2/2010

Τα αποτελέσματα της μελέτης για τις επιπτώσεις της ρύπανσης που προκλήθηκε από το ατύχημα του ελληνικού κρουαζιερόπλοιου, ήρθαν σαν «λύτρωση» για τους κατοίκους της Σαντορίνης, καθώς πριν από λίγες ημέρες μελέτη καθηγητή πανεπιστημίου είχε βγάλει ακατάλληλα τα νερά και τα ψάρια του νησιού, είναι σαφέστατα καθησυχαστικά για τους κατοίκους, αλλά και τους επαγγελματίες -εστιάτορες, ξενοδόχοι. Οι 10 ειδικοί επιστήμονες τονίζουν στην έκθεσή τους ότι οι «συγκεντρώσεις πετρελαϊκών υδρογονανθράκων σε όλα τα σημεία και τα βάθη του όρμου του Αθηνιού είναι εξαιρετικά μικρές και παρόμοιες με αυτές που ανιχνεύονται σε μη ρυπασμένες θαλάσσιες περιοχές», ενώ επισημαίνουν ότι «οι συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων που βρέθηκαν σε όλα τα σημεία του Αθηνιού αλλά και πάνω από το ναυάγιο, είναι παρόμοιες με αυτές που ανιχνεύονται στην ανοιχτή θάλασσα».

Επίσης τονίζεται ότι το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις πολυήμερες μετρήσεις της ομάδας του ΕΛΚΕΘΕ είναι ότι δεν διαπιστώθηκε κάποια επιβάρυνση ή ρύπανση στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Καλντέρας, όπου βρίσκεται και το βυθισμένο «Sea Diamond», σημείο που όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες του κρατικού φορέα δεν έχει καμιά επιβάρυνση, ενώ μια μικρή τάση αύξησης των τιμών του ψευδαργύρου, που είχε διαφανεί στις προηγούμενες μετρήσεις, δεν επιβεβαιώθηκε.

Ads

Στην πολυήμερη έρευνά της η επιστημονική ομάδα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, αφού σχολαστικά έκανε μετρήσεις υδρογονανθράκων και άλλων οργανικών ρύπων, βαρέων μετάλλων και ανόργανων θρεπτικών αλάτων και οργανικού αζώτου και φωσφόρου, ενώ όλα τα δείγματα μετρήθηκαν και εξετάστηκαν στα σύγχρονα εργαστήρια του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών.

Τονίζεται δε ότι η επιστημονική ομάδα του ΕΛΚΕΘΕ, που πραγματοποιεί και νέες μετρήσεις, επισημαίνει στην έκθεσή της ότι «Ολες οι τιμές των μετάλλων που εντοπίσθηκαν στη Σαντορίνη κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και είναι παρόμοιες με αυτές που έχουν μετρηθεί στο Αιγαίο και στο Κρητικό Πέλαγος, και δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρύπανσης από βαρέα μέταλλα στην περιοχή.

Οι κάτοικοι δεν αρκούνται μόνο στις μετρήσεις για την καθαρότητα της θάλασσας και απαιτούν την ανέλκυση του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου. *