Δυο πράγματα αγαπώ πολύ, τη μαγειρική και την τέχνη. Αποφάσισα λοιπόν να τα συνδυάζω εδώ στο tvxs στη στήλη μου για τη γεύση, προσκαλώντας καλλιτέχνες να μας παρουσιάσουν τη δική τους αγαπημένη συνταγή. Επειδή όμως η περιέργεια που με οδηγεί στις κουζίνες των άλλων δεν έχει τέλος, θα συμπεριλάβω στη λίστα μου κι άλλες ιδιότητες, οπότε να είστε σε επαγρύπνηση γιατί μια μέρα η Αρκεσία μπορεί να σας χτυπήσει την πόρτα και να ζητήσει τη μοναδική, κρυφή κι αγαπημένη σας συνταγή.
Πρώτη προσκεκλημένη μας η εικαστικός Έλυα Ηλιάδη η οποία στα ενδιάμεσα των έργων, μαγειρεύει για φίλους και δραστηριοποιείται επαγγελματικά κυρίως στο χώρο του private dining, όπως θα διαπιστώσετε αν επισκεφθείτε στα social media τον λογαριασμό της Domina Cucina.
Ταϊλανδέζικο παστίτσιο για 6 άτομα
Υλικά
Για τον κιμά
- 400γρ κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 300γρ ντομάτα τριμμένη
- 1 1/4 μάτσο φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- πάστα κάρυ
- λίγο ελαιόλαδο
Για την πάστα κάρυ
- 1/2 λάιμ χυμό και ξύσμα
- 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 lemongrass ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
- 2.5 εκ ρίζα galangal κομμένη σε κομμάτια
- 2.5 εκ. τζίντζερ κομμένο σε κομμάτια
- 1/2 μάτσο φρέσκο κόλιανδρος χοντροκομμένος
- 3 φρέσκες πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες (η 1 με τα σπόρια)
- 4 φύλλα kaffir λάιμ φύλλα κομμένα σε ψιλές λωρίδες
- 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
- 1 κ.σ fish sauce
- 1/2 κ.σ shrimp paste
- 1/2 γλ. πιπέρι καγιέν
- 1/2 κ.γλ ζάχαρη
- 1/2 γλ κύμινο τριμμένο
- 1/2 κ.γλ κόλιανδρος σε σκόνη
- 1/2 κ. γλ άσπρο πιπέρι σε σκόνη
- 1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
- λίγο ελαιόλαδο
*(εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 4-5 κ.σ έτοιμη πάστα – red curry paste)
Για τα noodles
- 250 γρ χοντρά noodles ρυζιού
- 1 αυγό
- 3 κσ. φρέσκος κόλιανδρος φιλοκομμένος
- αλάτι
- πιπέρι
- λίγο ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ
- 800 μλ γάλα καρύδας
- 3 κ.σ κόρν φλάουρ
- 1 κ.σ βούτυρο
- 1 αυγό
- αλάτι
- πιπέρι
Για την πάστα
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ, προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο για να βοηθήσει στην ανάμειξη και δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή πάστα.
Για τον κιμά
Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και τσιγαρίζουμε γρήγορα το κρεμμύδι. Χαμηλώνουμε λίγο και προσθέτουμε την πάστα κάρυ, ανακατεύοντας συνέχεια για 2-3 λεπτά, μέχρι να βγάλει όλα τα αρώματά της. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σπάμε. Σοτάρουμε 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτουμε τον κόλιανδρο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις ντομάτες. Αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πιει τα υγρά του. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και αναλόγως προσθέτουμε.
Για τα noodles
Βάζουμε βραστό νερό σε ένα μπωλ και ρίχνουμε τα noodles μέχρι να μαλακώσουν, ανάλογα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι καλά.
Για τη μπεσαμέλ
Βάζουμε το γάλα καρύδας, το κόρν φλάουρ και το βούτυρο σε μια καταρόλα να βράσουν, μέχρι να πήξουν ελαφρά. Αποσύρουμε και με γρήγορες κινήσεις προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Στο σκεύος
Σε ένα πυρέξ 20×30 εκ. στρώνουμε τα noodles και τα ανακατεύουμε με ένα χτυπημένο αυγό, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
Από πάνω στρώνουμε τον κιμά, αφού έχουμε ρίξει μέσα 1-2 κ. σ μπεσαμέλ.
Τέλος, βάζουμε πάνω απο τον κιμά την μπεσαμέλ, να τον καλύψει ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, περίπου 40 λεπτά, μέχρι η μπεσαμελ να πάρει χρώμα και να κάνει κρούστα.
Όταν το βγάλουμε, το αφήνουμε να σταθεί 10-20, κόβουμε και σερβίρουμε. Αν το θέλουμε ακόμη πιο καυτερό, βάζουμε από πάνω και λίγο λάδι τσίλι.
Η Έλυα Ηλιάδη…
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.
Ολοκλήρωσε το Foundation Course του Central Saint Martins στο Λονδίνου το 1995 και αποφοίτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 2005.
Ασχολήθηκε ενεργά με τη διδασκαλία παιδιών και ενηλίκων από το 1999 έως το 2005.
Από το 2012 εργάζεται στο πολυαισθητηριακό και μακράς διάρκειας έργο της, την “Pandώra”.
Η τελευταία της δουλειά διερευνά τον τρόπο που βιώνουμε αυτόν τον κόσμο μέσα από τις αισθήσεις μας και συνεπώς την ίδια την τέχνη.
Χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα όπως ήχο, ποίηση, γλυπτική, βίντεο, περφόρμανς αλλά και αισθήσεις, όπως η γεύση και η όσφρηση, δημιουργεί μια πολυδιάστατη εμπειρία που εξελίσσεται στο χρόνο.
Η αλληλεπίδραση με το κοινό παίζει σημαντικό ρόλο στη δυναμική της εργασίας της, καθώς πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ θεατή, δημιουργού και έργου είναι ρευστές και αλληλεξαρτώμενες.
Διαδραστικά έργα της μακράς διάρκειας, είναι τo across (2024), με 834 συμμετέχοντες έξω από τα φαρμακεία της Αθήνας, το id (2022) με τη συμμετοχή 1673 ανθρώπων, στην έκθεση reality check II:inner sanctum στο Ψ.Ν.Α σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου.
Επίσης το Pandώra in progress… (2013-2014), με 1420 συμμετέχοντες από 12 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία της Ελλάδας.
Στα ενδιάμεσα των έργων μαγειρεύει για φίλους και δραστηριοποιείται επαγγελματικά κυρίως το χώρο του private dinning.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >