Από τα γιορτινά τραπέζια στο Αζερμπαϊτζάν δεν λείπει ποτέ το αζέρικο πιλάφι. Αν και είναι από μόνο του πλήρες γεύμα, σήμερα σας προτείνω άλλο ένα ανατολίτικο πιάτο να συμπληρώσει την παλέτα των γεύσεων αυτές τις ημέρες, κοτόπουλο με ταχίνι.

Ads

Συνδυάστε τα και θα έχετε ένα εξωτικό και πεντανόστιμο εορταστικό τραπέζι.

Αζέρικο Πιλάφι

Υπάρχουν πάνω από 50 διαφορετικές παραλλαγές, αλμυρές, γλυκόξινες περισσότερο ή λιγότερο πικάντικες. Γι’ αυτό μπορείτε να το προσαρμόσετε στα γούστα σας.

Το μπασμάτι είναι η καλύτερη ποικιλία ρυζιού, ώστε το πιλάφι να γίνει σπυρωτό και αφράτο, ωστόσο εγώ βράζω χωριστά και λίγο άγριο μαύρο ρύζι γιατί μου αρέσει αισθητικά και είναι και θρεπτικό.

Ads

Για να δούμε τα υλικά μας:

  • 1 κ.τ.γ. κλωστές σαφράν
  • 500 γρ. (3 φλυτζ.) ρύζι μπασμάτι
  • 1 δόση ζύμη γκαζμάκ (προαιρετικό)
  • 60 – 120 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. (1 ½ φλυτζ.) σταφίδες ξανθές και μαύρες
  • 100 γρ. (2/3 φλυτζ.) ξερά βερίκοκα
  • 3 – 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (πολύ μικρά)
  • ½ κ.τ.γλ. κίμινο σε σπόρους
  • 200-300 γρ. (1 ½ – 2 φλυτζ.) βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
  • μισό πακέτο ρεβύθια βρασμένα

Για τη ζύμη γκασμάκ

  • 140γρ. (1 φλυτζ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.τ.γλ. λάδι (ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο)
  • 3 κ.τ.σ. ξινή κρέμα
  • 4 κ.τ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 20 γρ (1½ κ.τ.σ.) ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι

Βάζουμε τις κλωστές του σαφράν σε φλιτζάνι του καφέ με λίγο νερό και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα σουρωτήρι, βάζουμε ξεπλένουμε το ρύζι  μετά το αφήνουμε να μουλιάσει για 20 λεπτά σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό.

Βράζουμε το ρύζι σε μια κατσαρόλα 8 λεπτά.  Το κατεβάζουμε μισοβρασμένο, το σουρώνουμε και στεγνώνουμε την κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε τα υλικά του γκαζμάκ και ανοίγουμε τη ζύμη σε σχετικά λεπτό φύλλο και το κόβουμε, ώστε να χωράει στον πάτο της κατσαρόλας. Ρίχνουμε το μισό από το λιωμένο βούτυρο στην κατσαρόλα και ακουμπάμε εκεί το  φύλλο της ζύμης. Το βάζουμε στη φωτιά για 2-3 λεπτά και κατόπιν ρίχνουμε από πάνω το μισοβρασμένο ρύζι, χωρίς να το πιέσουμε ή να το ανακατέψουμε.

Προσθέτουμε τους σπόρους του κίμινου ραντίζουμε  με το ραφράν και το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και μετά καλύπτουμε την κατσαρόλα με μια βαμβακερή πετσέτα κουζίνας (για να απορροφήσει τον ατμό), σκεπάζουμε από πάνω  με το καπάκι και αφήνουμε το ρύζι σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 30-45 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί εντελώς. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε το καπάκι και την αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10-15 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Μουλιάζουμε τα βερίκοκα, τις σταφίδες και τα δαμάσκηνα σε χυμό για να μαλακώσουν. Μετά τα ρίχνουμε στο ρύζι μας μαζί με βρασμένα κάστανα, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και το γκαζμάκ κομμένο σε μικρά κομμάτια και τα ρεβίθια (που δεν τα συναντάμε στις κλασικές συνταγές προσθέτουν όμως γεύση).  Έχω πειραματιστεί  με παραλλαγές προσθέτωντας λίγο κάρυ ή ακόμα και ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι.

Κοτόπουλο με ταχίνι

Αν σας αρέσει το ταχίνι κι αγαπάτε το λεμόνι, μάλλον θα υιοθετήσετε για πάντα αυτό το πιάτο.

Υλικά

  • Κοτόπουλο σε κομμάτια για τον φούρνο με τα κόκκαλα
  • Ταχίνι, αναλογία μία κουταλιά της σούπας για κάθε κομμάτι
  • 4 λεμόνια
  • μισό ματσάκι μαϊντανός
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κουταλιές της σούπας σουμάκ
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών

Βάζουμε το κοτόπουλο στο ταψί μας αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε σουμάκ, αυτό το φοβερό ανατολίτικο μπαχαρικό το οποίο μπορείτε να βρείτε στα σούπερ μάρκετ ή στην αγορά.

Βάζετε στο μούλτι τις 3 από τις 4 σκελίδες σκόρδου και τον ζωμό λαχανικών και περιχύνεται το μείγμα μετά στο ταψί. Κόβετε το ένα λεμόνι σε λεπτές φέτες και τις στριμώχνετε ανάμεσα στα κομμάτια της κότας. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο κι αφήνετε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί στη μαρινάδα του στι ψυγείο 2-3 ώρες. Αν θέλετε μπορείτε να το αφήσετε και ολόκληρη νύχτα.

Βάζετε έπειτα το ταψί στον φούρνο για να ψηθεί το κοτόπουλο μες τη μαρινάδα. Φροντίστε να μην εξατμιστεί όλο το νερό, αν συμβεί προσθέστε ζωμό ή νερό στο ταψί σας. Χρειαζόμαστε το ζουμί του στο τέλος για την σάλσα ταχίνι.


Σάλτσα ταχίνι

Αφού έχει ψηθεί το κοτόπουλο μας κι έχουν γλυκοξεραθεί τα λεμονάκια πάνω του, παίρνουμε το ζουμάκι που έχει περισσέψει στο ταψί και το τοποθετούμε στο μούλτι μαζί με τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδο, τον μαϊντανό, χυμό λεμονιού και το ταχίνι. Η δοσολογία για το ταχίνι που σας έδωσα δίνει μια διακριτική γεύση, αν είστε φαν μην το λυπηθείτε. Χτυπήστε για ένα λεπτό και απλώστε την παχύρευστη σάλτσα πάνω από τα κομμάτια κοτόπουλου.

Αν επιθυμείτε να κάνετε την ίδια συνταγή με μπουκιές κοτόπουλου χωρίς κόκαλο, μην προτιμήσετε τον φούρνο, θα το στεγνώσει. Τσιγαρίστε τα στην κατσαρόλα και βράστε στην μαρινάδα.