Τα μέλη της εθνικής ομάδας αθλητικής αλιείας της Ελλάδας, όλοι ερασιτέχνες ψαράδες, ετοιμάζονται πυρετωδώς για το 3ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αθλητικής Αλιείας που θα λάβει χώρα από τις 28 Αυγούστου ως 4 Σεπτεμβρίου στην Ιταλία.

Ads

Η φετινή διοργάνωση του «Μουντιάλ των ψαράδων» θα είναι όσο το δυνατόν πιο αναίμακτη για τα ψάρια. «Παλαιότερα η βαθμολογία έβγαινε με το ζύγισμα των αλιευμάτων του κάθε ψαρά, εφόσον τα αλιεύματα αυτά, είχαν ένα ελάχιστο μήκος, διαφορετικό για κάθε είδος» υποστηρίζει, μιλώντας στο Βήμα, ο Γιάννης Σκούρτης, ένα από τα μέλη της εθνικής ομάδας παράκτιας αλιείας. «Αυτή τη φορά η βαθμολογία θα βγαίνει με μέτρηση του μήκους των αλιευμάτων. Θα μετριέται το μήκος του αλιεύματος, αν είναι πάνω από 12 εκατοστά θα βαθμολογείται και ύστερα θα επιστρέφεται στο νερό».

Η παράκτια αλιεία πάντως είναι μόνο ένα από τα τέσσερα αγωνίσματα, από τα περίπου εικοσιπέντε που θα γίνουν συνολικά. Οι Έλληνες συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε ακόμη στη συρτή από κινούμενο σκάφος, όπου οι ψαράδες βρίσκονται σε βάρκα και κυνηγούν μεγαλύτερου μεγέθους ψάρια, το ψάρεμα κυπρίνου που γίνεται σε γλυκό νερό και οι βολές θαλασσίων βαρών.

Το τελευταίο από τα αγωνίσματα δεν γίνεται ούτε σε θαλάσσιο ούτε σε γλυκό νερό αλλά σε χωράφι. «Οι συμμετέχοντες ανταγωνίζονται στο ποιος θα καταφέρει να στείλει την πετονιά με τα βαρίδια μακρύτερα. Αυτό απαιτεί τόσο δύναμη όσο και τεχνική που μοιάζει αρκετά με την αντίστοιχη των ακοντιστών και των σφυροβόλων. Οι κορυφαίοι αθλητές κάνουν βολές που αγγίζουν ακόμα και τα 250 μέτρα» σημειώνει ο κ. Ανδρέας Σωτηρόπουλος που ασχολείται με το συγκεκριμένο σπορ.

Ads