Είναι σημαντικό να έχουμε καλή σχέση με τα παιδιά μας. Έρευνες έχουν δείξει μάλιστα ότι ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς συνδέονται με τα παιδιά τους έχουν συνέπειες στην ψυχική τους υγεία, τον αυτοέλεγχο και την ικανότητά τους να δημιουργούν ουσιαστικές σχέσεις με άλλους. Οι σημερινοί γονείς ενθαρρύνονται να χτίσουν μια καλή σχέση με τα παιδιά τους χρησιμοποιώντας την κουβέντα και την επεξήγηση χωρίς να φωνάζουν, να ντροπιάζουν ή να τιμωρούν. Πρόκειται για μια προσέγγιση γνωστή ως θετική ανατροφή, μια δημοφιλής φιλοσοφία ανατροφής παιδιών που ως θεμέλιο έχει την ιδέα ότι πρέπει να φερόμαστε με σεβασμό στα παιδιά, να τα κατανοούμε, να τα καθοδηγούμε με αγάπη και ενθάρρυνση και να μη χρησιμοποιούμε τον εκφοβισμό και τη βία ως μεθόδους αλλαγής της συμπεριφοράς τους. Εάν ένα αγόρι χτυπά την αδερφή του, για παράδειγμα, η θετική ανατροφή θα ήταν να τον απομακρύνουμε και στη συνέχεια να αφιερώσουμε χρόνο για να μιλήσουμε για το τι αισθάνονται και τα δύο παιδιά και να αναζητήσουμε λύσεις μαζί.Αλλά τι προκλήσεις μπορεί να έχει τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά;
Η Emily Edlynn, ψυχολόγος, περιγράφει την θετική ανατροφή ως «μια προσέγγιση με βάση την ενσυναίσθηση με σταθερή συμπόνια, εστιάζοντας στην ανταπόκριση στα συναισθήματα ενός παιδιού που βασίζονται σε προκλητικές συμπεριφορές, στο πλαίσιο του πώς οι αλληλεπιδράσεις μας τώρα αποτελούν μέρος της διαμόρφωσης μιας δια βίου σχέσης με το παιδί μας». Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η θετική ανατροφή μπορεί να επηρεάσει τους γονείς, ενώ ενδεχομένως προστατεύει τα παιδιά από τα αρνητικά συναισθήματα που θα πρέπει να κατανοήσουν αργότερα στη ζωή τους.
Επαινώντας το θετικό
Η θετική ανατροφή υπάρχει από τη δεκαετία του 1920 (τότε γνωστή ως «θετική πειθαρχία»), κι έγινε γνωστή από τους Αυστριακούς ψυχιάτρους Alfred Adler και Rudolph Dreikurs. Αλλά στην πραγματικότητα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 όταν ο Αμερικανός ψυχολόγος Martin Seligman έθεσε το πεδίο της θετικής ψυχολογίας στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.
Αντί να αναλύει τα πράγματα που έκαναν τους ανθρώπους άρρωστους, η θετική ψυχολογία εξέτασε αυτό που μας έκανε ευτυχισμένους. «Ήμασταν τόσο επικεντρωμένοι στις ασθένειες που δεν εξετάζαμε τους παράγοντες που συμβάλλουν στην άνθηση και την ευτυχία», λέει η Karin Coifman, ψυχολόγος στο Kent State University, που μελετά τη σημασία των συναισθημάτων, τόσο αρνητικών όσο και θετικών, για την ψυχική μας υγεία.
Όταν εφαρμόζεται αυτή η φιλοσοφία ενθαρρύνει τους γονείς να δίνουν πιο θετικά παρά αρνητικά σχόλια στα παιδιά, αντί να επικεντρώνονται στην κακή συμπεριφορά τους. Θεωρείται ως ένα ευτυχισμένο μέσο μεταξύ αυταρχικής γονικής μέριμνας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά να εσωτερικεύσουν προβλήματα και να ενεργούν χωρίς τα όρια.
Παρόλο που πολλοί υποστηρίζουν την θετική ανατροφή, υπάρχουν κι αυτοί που θεωρούν ότι η συνεχής θετικότητα – ή η μη επίτευξή της – μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο. Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Barbara Ehrenreich, σε ένα βιβλίο που εξέτασε το φαινόμενο, το χαρακτήρισε ιδεολογική δύναμη που «μας ενθαρρύνει να αρνηθούμε την πραγματικότητα, να υποταχθούμε με χαρά στην ατυχία και να κατηγορούμε μόνο τους εαυτούς μας για τη μοίρα μας».
Η Coifman υποστηρίζει ότι όλα τα συναισθήματα εξυπηρετούν σημαντικές λειτουργίες. «Τα θετικά συναισθήματα είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση συνδέσεων, αλλά τα αρνητικά συναισθήματα είναι χρήσιμα στον προγραμματισμό και ήταν απαραίτητα για την ανθρώπινη επιβίωση», λέει.
Όταν οι άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων των γονέων – αισθάνονται ότι δεν τους επιτρέπεται να μοιράζονται αρνητικά συναισθήματα, αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο για την ψυχική τους υγεία. «Κάνουμε λάθη. Αναστατωνόμαστε και ξεσπάμε σε λάθος άτομα. Και αυτό είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο, και είναι φυσιολογικό και για τους γονείς», εξηγεί η Coifman.
Μαθήματα για μελλοντική ζωή
Ένας πιθανός κίνδυνος αυτής της γονικής προσέγγισης είναι ότι τα παιδιά δεν θα μάθουν πώς να ερμηνεύουν και να αντιδρούν τα αρνητικά συναισθήματα εάν οι γονείς δεν τους αφήνουν να τα δουν. «Επειδή μερικές φορές είμαστε αναστατωμένοι, είναι σημαντικό για τα παιδιά να δουν τους γονείς τους να εκφράζουν τις δικές τους ανησυχίες», συνεχίζει η Coifman.
Αυτό, φυσικά, είναι πιο δύσκολο όταν τα παιδιά είναι μικρά, αλλά «καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν μπορούν να καταλάβουν ότι αν δεν ακούσουν, στην πραγματικότητα προκαλούν τον θυμό σας. Και αυτή είναι μια εμπειρία. Πρέπει να γνωρίζετε ότι εάν κάποιος σας ζητά να κάνετε κάτι και δεν το κάνετε με συνέπεια, υπάρχουν δυνητικά αρνητικές συνέπειες».
Η προώθηση της θετικότητας μπορεί επίσης να επηρεάσει τις μητέρες, οι οποίες εκτελούν περισσότερη «αόρατη εργασία». «Βλέπω την ψυχική και συναισθηματική ευημερία των μητέρων ως πολύ ευάλωτη λόγω των ασταμάτητα υψηλών προσδοκιών να τα κάνω όλα, συνεχώς, επαγγελματικά και προσωπικά», λέει η Edlynn.
Ενώ η Coifman, και άλλοι ειδικοί, πιστεύουν ότι η θετική γονική μέριμνα μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ανατροφή των καλά προσαρμοσμένων, ευτυχισμένων παιδιών, συμφωνεί επίσης ότι η προβολή της σταθερής θετικότητας – ιδιαίτερα στην περίπτωση των προκλητικών παιδιών – δεν είναι ρεαλιστική. «Κανείς δεν μπορεί να ενισχύσει θετικά την καλή συμπεριφορά εάν έχει ένα παιδί που παρουσιάζει αρνητική συμπεριφορά. Σε κάποιο σημείο θα γίνουν αρκετά λάθη».
Θετικότητα για τους γονείς;
Φυσικά, πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο πώς οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Η κουλτούρα, οι οικονομικοί περιορισμοί και το άγχος που αντιμετωπίζουν επηρεάζουν επίσης το στυλ ανατροφής των παιδιών. Ένα βασικό ζήτημα είναι ότι πολλοί γονείς δεν έχουν υποστήριξη, είτε από τον σύντροφο τους είτε από την οικογένεια ή την κοινωνία. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει να δημιουργήσουν έναν καλό δεσμό με τα παιδιά τους.
Στην πραγματικότητα, υπενθυμίζοντας συνεχώς στους γονείς ότι η αποτυχία τους να παραμείνουν ήρεμοι και αισιόδοξοι ανά πάσα στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για τα παιδιά τους στη μεταγενέστερη ζωή μπορέι να είναι αντιπαραγωγικό.
Έχοντας αυτό κατά νου, ίσως αντί να χρησιμοποιούμε θετική ψυχολογία στα παιδιά μας, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το χρησιμοποιήσουμε πρώτα ο ένας στον άλλο.
Με πληροφορίες από το BBC
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >