Χιλιάδες αντικείμενα και τεχνήματα που είχαν αποσπαστεί από τον αρχαιολογικό χώρο Μάτσου Πίτσου στις Άνδεις στις αρχές του 20ού αιώνα, πρόκειται να επιστρέψει στο Περού το Πανεπιστήμιο Γέιλ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να θέσει τέλος σε μια αντιδικία που από το 2008 είχε αποκτήσει και δικαστική διάσταση.

Ads

Σύμφωνα με τη Λίμα το κορυφαίο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ διαθέτει περίπου 40.000 αντικείμενα –κεραμικά, κοσμήματα, οστά– από την ακρόπολη των Ίνκας. Ο πρόεδρος Άλαν Γκαρσία δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι διαπραγματεύθηκε με στελέχη του Γέιλ τη συμφωνία και ότι τα αντικείμενα θα αρχίσουν να επιστρέφονται στο Περού στις αρχές του 2011.

«Η κυβέρνηση του Περού εκφράζει τις ευχαριστίες της για την απόφαση αυτή και αναγνωρίζει ότι το Γέιλ συντήρησε αυτά τα κομμάτια και τα έργα, που αλλιώς μπορεί να είχαν καταλήξει σε ιδιωτικές συλλογές ή να χάνοντας, και αναγνωρίζει την έρευνα που διεξήγε στην διάρκεια των ετών», τόνισε. Εκπρόσωπος του Γέιλ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές του Γκαρσία.

Τα αντικείμενα είχε στείλει στο πανεπιστήμιο από το Περού ο γνωστός εξερευνητής και αργότερα πολιτικός Χάιραμ Μπίνγκαμ, ο οποίος είχε «επανανακαλύψει» το Μάτσου Πίτσου το 1911. Το Περού λέει ότι είχε επιτρέψει την έξοδό τους από τη χώρα για 18 μήνες, αλλά δεν επιστράφηκαν.

Ads

Στην μακρόχρονη διαμάχη το Γέιλ εξέφραζε την προθυμία του να επιστρέψει τα αντικείμενα στο Περού με την προϋπόθεση ότι θα συντηρούνταν σωστά. Η Λίμα αντέτεινε ότι θα όφειλε να τα επιστρέψει χωρίς να θέτει όρους. Ο Γκαρσία έστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζητώντας του να παρέμβει στο θέμα. Εκπρόσωποι του Γέιλ θα έχουν επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους του Περού στη Λίμα σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή.