Αύξηση κατά 32% παρουσίασαν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του 2010, σύμφωνα με μελέτη των Ηνωμένων Εθνών. Όπως υποστηρίζει η μελέτη, ανήλθαν στο επίπεδο ρεκόρ των 211 δις δολαρίων, με βασικές κινητήριες δυνάμεις τα αιολικά πάρκα στην Κίνα και τους ηλιακούς συλλέκτες στην Ευρώπη.

Ads

Η έκθεση για τις Παγκόσμιες Τάσεις στις Επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας 2011 συντάχθηκε για τα Ηνωμένα Έθνη από το Bloomberg New Energy Finance. Για πρώτη φορά πέρυσι, παρατηρήθηκε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες προχώρησαν σε πολύ περισσότερες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια απ’ ότι τα πλούσια κράτη.

Το 2010, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες επικεντρώθηκαν στις νέες δημοσιονομικές επενδύσεις, ξοδεύοντας περισσότερα από 72 δις σε προγράμματα που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές. Η Κίνα, πρώτη στον πίνακα των επενδυτών για άλλη μία φορά, προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 48,9 δις δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 28% από το 2009. Αύξηση στις επενδύσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρουσίασαν και άλλες χώρες όπως η Κεντρική και Νότια Αμερική (39%), η Μέση Ανατολή και Αφρική (104%) και η Ινδία (25%).

Ωστόσο, η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει πως δεν υπήρξε η αντίστοιχη αύξηση σε μερικούς τομείς της πράσινης οικονομίας. Παρουσιάστηκε 22% μείωση στις επενδύσεις μακροπρόθεσμων προγραμμάτων, όπως τα αιολικά πάρκα στο εσωτερικό της Ευρώπης, όπου και η χρηματοδότηση μειώθηκε στα 35 δις δολάρια.

Ads

Όσο οι ανανεώσιμες τεχνολογίες συνεχίζουν να ωριμάζουν και να καθιερώνονται, το κόστος ανά megawatt (MW) θα μειώνεται. Όπως αναφέρει η έκθεση, το ανά μονάδα κόστος των φωτοβολταϊκών συστημάτων είχε μειωθεί κατά 60% από το 2008. Όπως προβλέπουν οι ειδικοί που επιμελήθηκαν την έκθεση, «στο μέλλον τα κόστη για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, του αέρα και των άλλων τεχνολογιών που έχουν αναπτυχθεί θα παρουσιάσουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση, απειλώντας σοβαρά την κυριαρχία των πηγών ορυκτών καυσίμων μέσα στα επόμενα χρόνια».

Όπως υποστήριξε ο Achim Steiner, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, «η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, στη Νότια Αφρική, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στο χρόνο, θα προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για την περαιτέρω αύξηση και επιτάχυνση αυτών των θετικών αλλαγών, με στόχο τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και της αποτελεσματικής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων».