Μπορεί η αγκινάρα να αντικαταστήσει μέρος των ορυκτών καυσίµων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας; Θετικά φαίνεται πως απαντούν οι επιστήμονες, οι οποίοι φέρονται να αποκαλούν την αγριαγκινάρα «ελληνικό πετρέλαιο» καθώς – σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα – τα μοβ άνθη της όταν καίγονται έχουν τριπλάσια ενεργειακή απόδοση από τον λιγνίτη!

Ads

Ήδη από την Τρίτη, η ΔΕΗ ξεκίνησε την καύση λιγνίτη με ξηρή μάζα αγριαγκινάρας στον ΑΗΣ Καρδιάς στην περιοχή της Κοζάνης και σε αναλογία περίπου 8%, στο πλαίσιο του πιλοτικού σταδίου που θα εφαρμόσει για την καλλιεργητική περίοδο 2010-2011. Συνολικά 1.600 τόνοι αγριαγκινάρας κάηκαν την Πέμπτη στον Ατµοηλεκτρικό Σταθµό Καρδιάς στην Κοζάνη. Μερίδα καλλιεργητών έχει ήδη στραφεί στη νέα καλλιέργεια, καθώς εκτιμούν ότι η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών και η καύση τους από τη ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετική τόσο για τους παραγωγούς όσο και για το περιβάλλον.

Οικολογικό «ελληνικό πετρέλαιο»

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι επιστήμονες την αποκαλούν «ελληνικό πετρέλαιο». Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση βιοµάζας στην ηλεκτροπαραγωγή µπορεί να αντικαταστήσει µέρος των ορυκτών καυσίµων, µειώνοντας – κατ’ αυτόν τον τρόπο – την εκποµπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατµόσφαιρα. Σχετική μάλιστα έρευνα του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, αποδεικνύει ότι ένα εκατοµµύριο στρέµµατα αγριαγκινάρας µπορούν να παράγουν δύο εκατοµµύρια τόνους βιοµάζας ετησίως, ποσότητα που αρκεί για να αντικαταστήσει το πετρέλαιο που χρησιµοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή στους σταθµούς της ΔΕΗ στα ελληνικά νησιά.

Ads

Η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας είναι οικολογική και ως προς μια δεύτερη διάσταση. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σκληρό φυτό, η ευρεία καλλιέργεια του οποίου θα σημάνει τη µείωση των αναγκών σε νερό, με αποτέλεσμα τον περιορισµό της ρύπανσης του υπεδάφους µε φυτοφάρµακα.

Οφέλη ωστόσο από την χρήση της βιομάζας στην παραγωγή θα μπορούσαν να έχουν και χιλιάδες αγρότες σ’ ολόκληρη τη χώρα που, βλέποντας το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, δηλώνουν αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν τα χωριά τους.

Αποθαρρυντικό για τους παραγωγούς παράγοντα αποτελεί όμως η τιμή που συµφωνήθηκε να αγοράσει η ΔΕΗ το προϊόν (51 ευρώ ανά στρέµµα),η οποία υπερκαλύπτεται από τα έξοδα συγκομιδής της – κατά τ’ άλλα – ελπιδοφόρας νέας καλλιέργειας. Επιπλέον, οι αγρότες εκφράζουν φόβους ότι η ΔΕΗ ενδέχεται να εγκαταλείψει το πρόγραμμα, αν και ο πρόεδρος της εταιρείας, Αρθούρος Ζερβός, διαβεβαίωσε ότι η καύση της αγριαγκινάρας θα συνεχιστεί και ζήτησε από τους παραγωγούς να συνεχίσουν να καλλιεργούν το φυτό, τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά.