Η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας δεν πρέπει να εμποδίζεται σε μετανάστες που έχουν εισέλθει παρανόμως στη χώρα, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, συνιστά η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. Οι απόψεις της Επιτροπής δόθηκαν εχθές στη δημοσιότητα υπό τον τίτλο «Μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα: δημόσιο συμφέρον και αυτονομία», μετά από ακρόαση των ειδικών επιστημόνων Γ. Σαρόγλου, Δημ. Τριχόπουλου και Άγγ. Χατζάκη.

Ads

Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην περίπτωση εκδήλωσης λοιμωδών νοσημάτων, αλλά και της αναγκαίας λήψης σχετικών προληπτικών μέτρων (π.χ. εμβολιασμό) σε παράνομους μετανάστες, η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μην εμφανισθούν αυτοί στις υγειονομικές υπηρεσίες». Καταλήγει, τονίζοντας πως «η απροσδόκητη πρόσβαση των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας δεν πρέπει να συναρτάται με το μεταναστευτικό τους καθεστώς, διότι, διαφορετικά, αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία γενικότερα».

Η γνώμη της Επιτροπής, όπως αναφέρεται στην «Αυγή», έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εγκύκλιο του πρώην υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου, η οποία απαγορεύει στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ να φροντίζουν τακτικά και έκτακτα περιστατικά μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στη χώρα. Η εν λόγω εγκύκλιος ενισχύθηκε στη συνέχεια από τον πρώην υπουργό Υγείας Νικ. Κακλαμάνη. Και αυτά ισχύουν και σήμερα στον τομέα της υγείας.

Όσον αφορά την αυτονομία των οροθετικών και των ασθενών του ιού HIV/AIDS, μπαίνουν σαφή όρια από την Επιτροπή. Η αυτονομία των ατόμων αυτών «μπορεί να περιορίζεται για την προστασία της δημόσιας υγείας μόνον όταν οι συγκεκριμένες συνθήκες κοινωνικής συναναστροφής ευνοούν τη μετάδοση».

Ads

Συγκεκριμένα, η υποχρεωτική εξέταση διαπίστωσης της οροθετικότητας επιτρέπεται μόνον σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως γιατροί και νοσηλευτές. Και μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις δικαιολογείται η απομάκρυνση από το συγκεκριμένο επαγγελματικό περιβάλλον κοινωνικής επαφής. Αντιθέτως, οποιαδήποτε άλλη κοινωνική συναναστροφή «που δεν είναι ικανή να μεταδώσει τον ιό δεν δικαιολογεί αποκλίσεις από το σεβασμό της αυτονομίας που ισχύει για όλους», υπογραμμίζει η Επιτροπή.