To φοινικόδασος της Πρέβελης, ένα από τα πολυτιμότερα και σπανιότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας, αναγεννήθηκε ύστερα από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2010 που είχε κάψει το 70% της συνολικής του έκτασης.

Ads

Ήταν 22 Αυγούστου 2010, όταν μέσα σε λίγες ώρες το μεγαλύτερο μέρος του δάσους είχε αποτεφρωθεί από την μεγάλη φωτιά που είχε ξεσπάσει στα νότια του νομού Ρεθύμνης. Η καταστροφή ήταν τεράστια. Από περιβαλλοντική άποψη, από τουριστική και πολιτιστική. Το δεύτερο μεγαλύτερο φοινικόδασος της Κρήτης είχε σχεδόν καταστραφεί και μία σπάνια φυσική ομορφιά για τον τόπο έμοιαζε να χάνεται οριστικά.

Καθοριστικό ρόλο στην προστασία και αποκατάσταση του φυσικού οικοσυστήματος έπαιξε η κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων δασικών εκτάσεων, η έκδοση δασικής απαγορευτικής διάταξης (απαγόρευση βοσκής στην περιοχή, ποδοπάτημα κ.λπ), η φύλαξη αλλά και η περιμετρική περίφραξη του κεντρικού τμήματος του βιότοπου.

Χωρίς την οποιαδήποτε άλλη εξωτερική παρέμβαση οι φοίνικες (με χαρακτηριστικό είδος τον Phoenix theophrastii) αναβλάστησαν από μόνοι τους. Σπόροι που είχαν πέσει στη γη, με την πάροδο του χρόνου φύτρωσαν και πλέον μικροί φοίνικες που αναπτύσσονται κανονικά, αρχίζουν να στολίζουν και να ομορφαίνουν πάλι την ταλαιπωρημένη περιοχή. Με τον ίδιο ακριβώς φυσικό τρόπο αναγεννήθηκαν και τα υπόλοιπα είδη που συμπληρώνουν το οικοσύστημα όπως χαρουπιές, αλμυρίκια, σχίνοι και πλατάνια.

Ads

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η περιοχή της Πρέβελης και το Κουρταλιώτικο Φαράγγι στο νομό Ρεθύμνου, συγκαταλέγονται στο δίκτυο Νatura 2000 –το οποίο περιλαμβάνει όλες τις περιοχές που βρίσκονται υπό προστασία– και έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικός, αρχαιολογικός χώρος και τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.