Στην καρδιά του καλοκαιριού , οι πράσινες γωνίες της Αθήνας υποδέχονται τους τακτικούς θαμώνες τους, αλλά και μια νέα γενιά επισκεπτών που σπεύδει να τις ανακαλύψει. Ανεβήκαμε λόφους, φτάσαμε ως την άκρη της πόλης και βρήκαμε πράσινες γωνίες που θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο και κάθε ανάγκη.
Άρθρο της Σοφίας Ιγνατιάδου, για την εφημερίδα Τα Νέα, της 29ης Απριλίου του 2010
Κήποι Προεδρικού Μεγάρου
Κατόπιν επίδειξης της αστυνομικής ταυτότητας
Πριν από ένα περίπου μήνα άνοιξαν στο κοινό οι κήποι του Προεδρικού Μεγάρου, που μπορεί να επισκεφτεί κανείς μόνο κάθε Κυριακή, δέκα το πρωί με δύο το μεσημέρι, και μόνο κατόπιν επίδειξης της αστυνομικής του ταυτότητας. Το έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, το οποίο πλέον φροντίζουν αρμόδιοι κηποτέχνες, είναι πραγματικά εντυπωσιακό και ακολουθεί μια αυστηρά γεωμετρική διάταξη που υπογραμμίζει τη μεγαλοπρέπειά του. Φυσικά δεν λείπει το προσωπικό ασφαλείας που σου επισημαίνει τι δεν πρέπει να αγγίζεις ή σε ποια σημεία των κήπων δεν έχεις πρόσβαση. Λόγω του συγκεκριμένου ωραρίου αλλά και της θέσης τους, οι κήποι είναι πιο πιθανό να λειτουργήσουν σαν τουριστικό αξιοθέατο πάρα σαν χώρος ψυχαγωγίας. Για μερικούς, βέβαια, αυτό είναι αρκετό. «Ξέρεις πού είμαι; Στο Προεδρικό Μέγαρο…» λέει γεμάτος υπερηφάνεια ένας κύριος που μιλάει στο κινητό του καθώς κατευθυνόμαστε προς την έξοδο.
Πρόσβαση: Βασιλέως Γεωργίου Β’ 2, τηλ. 210-7283289.
Ανοιχτά: Κάθε Κυριακή 10.00-14.00.
Εθνικός Κήπος
Όλοι οι καλοί χωράνε
Την τελευταία φορά που τον είχα επισκεφτεί, πριν από 3 χρόνια, οι περισσότεροι από τους περιπατητές ήταν τουρίστες. Ευτυχώς αυτήν τη φορά τα ποσοστά είχαν σχεδόν ισοσταθμιστεί. O Εθνικός είναι μακράν ο πιο πολυσύχναστος αλλά και ο πιο πολυσυλλεκτικός κήπος της πόλης μας, στέκι οικογενειών, παρεών και μοναχικών ταξιδιωτών που επιλέγουν ένα ήσυχο μέρος για να βυθιστούν απερίσπαστοι στο βιβλίο που έχουν επιλέξει για συντροφιά τους. Μέσα στα 158 του στρέμματα μπορείς να δεις δεκάδες, αρκετά κινηματογραφικές εικόνες. Ένα ζευγάρι να περπατάει κάτω από μια πέργκολα, ένα σχολικό γκρουπ από τη Φινλανδία να ξεκουράζεται στο «Ισπανικό αναβρυτήριο», μια παρέα να παίζει φρίσμπι και ένας πατέρας να εξηγεί στο παιδί του ότι η πάπια που κρώζει τόση ώρα λέγεται Μήτσος. «Και πώς λέγεται η γυναίκα του, μπαμπά;» ρωτάει ο μικρός. «Τρυγόνα. Πού να ξέρω πώς τη λένε, παιδί μου», απαντά τραβώντας το προς την κοντινή λίμνη.
Πρόσβαση: Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας 1, τηλ. 210-7211178.
Ανοιχτα: Από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.
Λόφοι Πνύκας – Νυμφών – Μουσών (Φιλοπάππου)
Με θέα την Ακρόπολη
Oι τρεις λόφοι προσφέρουν την καλύτερη θέα της γειτονικής Ακρόπολης. Την Καθαρά Δευτέρα γίνεται το αδιαχώρητο, αλλά όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου θα βρεις αρκετή ηρεμία στα δρομάκια τους. Το ραντεβού δίνεται συνήθως στον Άγιο Δημήτρη Λουμπαρδιάρη, που την ημέρα της επίσκεψής μας ήταν ακόμη στολισμένος με τα λουλούδια του τελευταίου γάμου που είχε πραγματοποιηθεί στο χώρο. Κατά τα άλλα, η καθημερινή εικόνα της περιοχής περιλαμβάνει παρέες που τριγυρίζουν στα μονοπάτια των λόφων, φέρνουν τους σκύλους τους για βόλτα και ατενίζουν τον ιερό βράχο από το σημείο που αρκετά χρόνια παλαιότερα αγόρευαν οι πιο γνωστοί ρήτορες της Αθήνας.
Πρόσβαση: Διονυσίου Αρεοπαγίτου / Αμφικτύονος / Αποστόλου Παύλου, Θησείο.
Ανοιχτά: Κάθε Κυριακή 08.00-20.00.
Αρχαιολογικό πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος
Ένα ιστορικό μνημείο
Διασχίζοντας τους πράσινους διαδρόμους του πάρκου, η σκέψη σου απομακρύνεται από το βουητό και το καυσαέριο της κοντινής Λεωφόρου Καβάλας και ταξιδεύει στα χρόνια που εδώ δίδασκε ο Πλάτωνας. Ίσως κάθε αρχαιολογικός χώρος να έχει κάτι το μυστηριακό, αλλά η διαρρύθμιση του συγκεκριμένου πάρκου, με τις αλάνες και τα διαφορετικά επίπεδα, σου δίνει την αίσθηση ότι το πάρκο βρίσκεται σε αναμονή νέων επισκεπτών και νέων συζητήσεων που θα του δώσουν και πάλι ζωή. Αρκετοί ιστορικής σημασίας λίθοι δεν είναι περιφραγμένοι, ούτε υπάρχει μια διευκρινιστική σήμανση, αλλά τουλάχιστον μπορείς να βολτάρεις άφοβα, χωρίς να φοβάσαι ότι κάποιος θα σου κάνει παρατήρηση για το τι πατάς ή τι αγγίζεις. Κάποιες ρυθμίσεις, όπως οι κάδοι περιττωμάτων για τα κατοικίδια που έχουν ήδη τοποθετηθεί, αλλά και η σωστή φύλαξη κάνουν την αρχαιολογική υπηρεσία να κοιμάται ήσυχη.
Πρόσβαση: Τριπόλεως & Κρατίνου, Κολωνός.
Ανοιχτά: Κάθε Κυριακή 08.00-20.00.
Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»
O παράδεισος δεν είναι μακριά
Με χαρά είδαμε να πραγματοποιείται στο παρελθόν στο εν λόγω πάρκο μια Μπιενάλε νέων δημιουργών, μουσικά φεστιβάλ και πολλές άλλες εκδηλώσεις που σύστησαν επί της ουσίας αυτό το πραγματικά μοναδικό για τα αθηναϊκά δεδομένα πάρκο στους πολίτες της πρωτεύουσας. Τόσο η έκτασή του, που φτάνει τα 1.000 στρέμματα, όσο και η ποικιλία χλωρίδας και πανίδας που παρουσιάζει κάνουν το δρόμο μέχρι το Ίλιον όπου βρίσκεται να αξίζει τον κόπο. Το πάρκο διαθέτει έξι συνολικά λίμνες, το Ελληνικό Κέντρο Ερπετών (ανοιχτό από 10.00 ως 21.00), ενώ τα μέλη της Ελληνικής Oρνιθολογικής Εταιρείας έχουν καταγράψει 177 διαφορετικά είδη πουλιών που έχουν βρει καταφύγιο στο χώρο. Θεμιτή θα ήταν η διοργάνωση περισσότερων εκδηλώσεων, με σεβασμό πάντα προς το υπάρχον οικοσύστημα, προκειμένου να εξοικειωθεί ή να γνωρίσει όλο και περισσότερος κόσμος το πάρκο. Μέριμνα επίσης θα πρέπει να δοθεί και στον καθαρισμό του κεντρικού καναλιού για την προστασία της πανίδας.
Πρόσβαση: Σπύρου Μουστακλή 23, Ίλιον Αττικής, τηλ. 210-2316977.
Ανοιχτά: Καθημερινά από τις 06.00 μέχρι τα μεσάνυχτα.
Αττικό Άλσος
Ανοίξαμε και σας περιμένουμε
Όλα είναι έτοιμα στο αναγεννημένο Αττικό Άλσος. Μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασής του και τα εγκαίνια στα μέσα Απριλίου, η ολοκαίνουρια παιδική χαρά περιμένει ανήσυχους μπόμπιρες για να παίξουν, τα παγκάκια με θέα ολόκληρη την Αθήνα τις ρομαντικές συζητήσεις ζευγαριών, τα ξύλινα κιόσκια τις παρέες που θα έρθουν να κάνουν πικνίκ, τους αθλητικούς τύπους να παίξουν τένις, μπάσκετ, βόλεϊ, 5×5 στα γήπεδά του ή να κάνουν τζόγκινγκ στους ειδικά χαραγμένους διαδρόμους από την ανατολή μέχρι και τη δύση του ηλίου. Χρήσιμη ήταν και η σήμανση διαφόρων ειδών δέντρων για μικρούς ή μεγάλους που θέλουν να μάθουν πώς μοιάζει μια χαρουπιά, μια μελιά, μια αριά και άλλα είδη χλωρίδας. Συστήνουμε και μια βόλτα στον κοντινό συνοικισμό Γεωργίου Παπανδρέου, όπου τα κατάφυτα γραφικά σπίτια του σου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο μακρινό χωριό και όχι μερικά μόλις χιλιόμετρα από τη Φιλοθέη και το κέντρο της Αθήνας.
Πρόσβαση: Oδός Καρπενησιώτη (Περιφερειακός Πολυγώνου – Γαλατσίου).
Ανοιχτά: Από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.
Πάρκο Ελευθερίας
Ένα πάρκο στα πόδια σου
Το πάρκο που συνορεύει με το Μέγαρο Μουσικής μπορεί να είναι μικρών διαστάσεων, αλλά τόσο η κεντρική του θέση όσο και η ύπαρξη ενός σταθμού μετρό στη βάση του το καθιστούν την πιο βολική λύση για όποιον θέλει να κάνει ένα διάλειμμα σε μια εστία πρασίνου. Το κεκλιμένο του επίπεδο σε καθιστά παρατηρητή της κίνησης επί της γειτονικής Βασ. Σοφίας, απομακρύνοντάς σε από την πολύβουη αστική πραγματικότητα. Ακόμη και ο θόρυβος των αυτοκινήτων δεν είναι ιδιαίτερα έντονος, οπότε μια ηλιόλουστη μέρα μπορείς άνετα να πάρεις και έναν υπνάκο πάνω στο γρασίδι.
Πρόσβαση: Βασ. Σοφίας, στάση μετρό «Μέγαρο Μουσικής».
Ανοιχτά: Ανοιχτό όλο το 24ωρο.
Eπισκεφτείτε ακόμη: Λόφος Στρέφη (Εξάρχεια) / Λόφος Λυκαβηττού / Άλσος Βεΐκου (Λεωφ. Βεΐκου, Γαλάτσι) / Αισθητικό Δάσος Υμηττού / Άλσος Χολαργού (25ης Μαρτίου και Ευριπίδου) / Κτήμα Συγγρού (Λεωφ. Κηφισίας 184, Μαρούσι).
Μία πρόταση από το https://kala-nea.gr/
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >