Μια «δεξαμενή» αστείρευτων αρχαιολογικών ανακαλύψεων αποτελεί η αρχαία Πομπηία. Η ιστορική, θαμμένη κάτω από την ηφαιστειακή λάβα, πόλη της Ιταλίας δεν σταματά να εκπλήσσει με τα ολοένα καινούρια αρχαιολογικά ευρήματα.

Ads

Αυτή τη φορά, το θέμα εντοπίζεται στον Τρωικό Πόλεμο. Στις ρίζες του Βεζούβιου, στη Νάπολη, στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, μόλις έγινε μια νέα ανακάλυψη.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως εντυπωσιακά ευρήματα που περιλαμβάνουν μια επιβλητική αίθουσα δεξιώσεων, έναν μεγάλο χώρο μεγέθους 15 επί 6 μέτρα, με τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, πιθανότατα προς χρήση για συμπόσια, το οποίο αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο διαβίωσης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανταπόκριση της ΕΡΤ, η νεο-ανακαλυφθείσα αίθουσα έχει κομψούς μαύρους τοίχους, διακοσμημένους με μυθολογικά θέματα εμπνευσμένα από τον Τρωικό Πόλεμο.

Με θέμα τον Τρωικό Πόλεμο

Στις τοιχογραφίες απεικονίζονται η Ελένη και ο Πάρης ο οποίος αναφέρεται σε μια ελληνική επιγραφή ανάμεσα στις δύο μορφές με το άλλο του όνομα «Αλέξανδρος», αλλά εμφανίζεται και η μορφή της Κασσάνδρας, κόρη του Πριάμου, σε ζεύγος με τον Απόλλωνα.

Ads

Η πόλη της Πομπηίας έμεινε θαμμένη κάτω από ηφαιστειακές στάχτες κατόπιν έκρηξης του ηφαιστείου Βεζούβιο το 79 π.Χ. που σκότωσε επί τόπου περίπου 2.000 άτομα, και αποτελεί ένα ανεκτίμητο στιγμιότυπο της τότε καθημερινότητας.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας σχολίασε ότι η Πομπηία είναι πραγματικά ένα σεντούκι θησαυρών που δεν παύει να μας εκπλήσσει.