Τον «πόλεμο» στο αλάτι κήρυξε ο δήμος της Νέας Υόρκης, προτείνοντας στους εστιάτορες και τις βιομηχανίες να μειώσουν τις ποσότητες που χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους. Συγκεκριμένα, ο δήμος προτείνει να μειωθεί κατά 25% το αλάτι στα τρόφιμα μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Όπως εκτιμάται εάν εφαρμοστεί η μείωση αυτή, θα μειωθεί η κατανάλωση κατά 20% και θα αποφευχθούν χιλιάδες πρόωροι θάνατοι.

Ads

Υπογραμμίζοντας τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει το υπερβολικό αλάτι στην υγεία, οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης εξηγούν στην ανακοίνωσή τους ότι οι Αμερικανοί καταναλώνουν καθημερινά τη διπλάσια ποσότητα από τη συνιστώμενη. Αυτή η υπερκατανάλωση ευθύνεται για πολλές περιπτώσεις αρτηριακής υπέρτασης η οποία οδηγεί σε καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι περίπου το 80% του αλατιού που καταναλώνουν οι Αμερικανοί, προστίθεται στα τρόφιμα από τις βιομηχανίες ή στα τραπέζια των εστιατορίων. «Οι καταναλωτές μπορούν να προσθέσουν αλάτι στο φαγητό τους αλλά δεν μπορούν να το αφαιρέσουν. Αν μπορέσουμε να μειώσουμε την ποσότητα αλατιού στα τρόφιμα θα δώσουμε στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές όσον αφορά την ποσότητα που θα καταναλώσουν, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων», δηλώνει ο Δρ. Τόμας Φάρλεϊ, ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών του δήμου.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μια πανεθνική εκστρατεία στην οποία συμμετέχουν πολλές πόλεις, Πολιτείες και οργανισμοί.

Ads