Στο τεύχος του Ιουνίου, το περιοδικό National Geographic δημοσίευσε μια συλλογή από εντυπωσιακές φωτογραφίες που υπογραμμίζουν την τεράστια μόλυνση που προκαλεί το πλαστικό σε όλο τον πλανήτη.

Ads

Με τίτλο «Planet or Plastic?» έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει πάνω στον τρόπο που χρησιμοποιούν το πλαστικό οι καταναλωτές παγκοσμίως, , κάνοντας απλές και συνειδητοποιημένες επιλογές στην καθημερινότητά τους.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την Greenpeace, στην Ελλάδα κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες, 2 δισ. πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά και 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια του καφέ. Επίσης παράγονται ετησίως έως 300.000 τόνοι πλαστικών συσκευασιών, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτή την ποσότητα ανακυκλώνεται.

Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών αυξήθηκε από 2 εκατομμύρια τόνους το 1950 σε πάνω από 400 εκατομμύρια τόνους το 2015 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα φθάσει σε 1,12 δισ. τόνους το 2050. Έως το 2050 το βάρος των πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς θα ξεπεράσει το βάρος των ψαριών.

Ads

image

Στην άγρια φύση, κυρίως τα θαλάσσια ζώα, κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε πλαστικά απορρίμματα ή τα καταπιούν. Οι ακόλουθες εικόνες αποτυπώνουν ένα μόνο μέρος της καταστροφής που προκαλούν εκατομμύρια τόνοι πλαστικού κάθε χρόνο στο περιβάλλον και την άγρια ζωή.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα αυτού του πελαργού που «παγιδεύτηκε» σε μια πλαστική σακούλα σε έναν χώρο υγειονομικής ταφής στην Ισπανία. Η σακούλα μπορεί να σκοτώσει περισσότερες από μία φορές: Τα νεκρά ζώα αποσυντίθενται, το πλαστικό όχι και μπορεί να πνίξει ή να παγιδεύσει ξανά. Ο πελαργός μπορεί να απελευθερώθηκε από τον φωτογράφο, αλλά δυστυχώς δεν έχουν όλα τα ζώα την ίδια τύχη.

image

image

imageimage

imageimage

imageimage

image

image

image