Πολλοί είναι οι θάνατοι τα τελευταία χρόνια στο βωμό της πιο επικίνδυνης και καλύτερης selfie. Ειδικότερα, δεκάδες είναι τα θύματα σε όλο τον κόσμο που χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να βγάλουν μια φωτογραφία στα πιο επικίνδυνα σημεία.
Αυτή τη φορά μια 33χρονη Βελγίδα με καταγωγή από την Κρήτη, έπεσε από τα 30 μέτρα, κι έχασε τη ζωή της, αφού πόζαρε για μια selfie στην άκρη ενός γκρεμού κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με τον σύζυγό της.
Η Zoe Snoeks γλίστρησε από τον γκρεμό κοντά στο χωριό Nadrin στο Λουξεμβούργο την Τρίτη και προσγειώθηκε στον ποταμό Ourthe, όπως ανέφερε το Newsflash, επικαλούμενο το γραφείο του δημόσιου εισαγγελέα.Το σώμα της ανασύρθηκε από μια ομάδα διασωστών που περιλάμβανε αστυνομικούς, πυροσβέστες, δύτες και μέλη της Ομάδας Επικίνδυνης Αναγνώρισης και Παρέμβασης του Περιβάλλοντος.
Ο σύζυγός της, Joeri Janssen, ανέφερε στο Newsflashότι «σηκωθήκαμε πολύ νωρίς για να τραβήξουμε φωτογραφίες του τοπίου. Υπάρχει σχεδόν πάντα ομίχλη εκεί. Είναι υπέροχο για φωτογραφίες. Φτάσαμε πριν τις 9 το πρωί».
Είπε ότι η γυναίκα του τραβούσε φωτογραφίες στην άκρη του γκρεμού όταν μου είπε να προσέχω τα σκυλιά. «Γύρισα στα σκυλιά και τους είπα να περιμένουν. Όταν γύρισα πίσω στη Zoe, δεν ήταν πια εκεί. Μόλις είχε εξαφανιστεί. Πρέπει να συνέβη σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα», είπε ο Janssen.
Πεθαίνοντας για μια selfie
Τα στοιχεία από το ισπανικό Ίδρυμα iO είναι τραγικά, καθώς αποκαλύπτουν ότι από τον Ιανουάριο του 2008 έως τον Ιούλιο του 2021 τουλάχιστον 379 άνθρωποι – ένας στις 13 ημέρες κατά μέσο όρο – έχουν σκοτωθεί με αυτόν τον τρόπο. Είναι μια αυξανόμενη τάση, η οποία μετά από ένα σύντομο διάλειμμα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού επανεμφανίστηκε κατά τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου σημειώθηκαν 31 θανατηφόρα ατυχήματα – ένα την εβδομάδα – παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.
«Είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα που, λόγω των διαστάσεων που έχει λάβει, μπορεί πλέον να θεωρηθεί ζήτημα δημόσιας υγείας. Η μελέτη μας βοήθησε να τη βάλουμε στο πλαίσιο και αυτό είναι το πρώτο βήμα προς τη λήψη προληπτικών μέτρων», λέει ο Manuel Linares Rufo, πρόεδρος του Ιδρύματος iO και επικεφαλής ερευνητής στην έκθεση, τη μεγαλύτερη στο είδος της που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Οι τουρίστες αντιπροσώπευαν 141 θανάτους κατά την υπό έρευνα περίοδο, σε σύγκριση με 238 θανάτους μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.
Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό αναφερόμενων θανάτων είναι η Ινδία (100), οι Ηνωμένες Πολιτείες (39) και η Ρωσία (33), οι οποίες ηγούνται μιας λίστας με περισσότερες από 50 χώρες. Η Ισπανία, με 15 θανάτους, είναι έκτη μαζί με την Αυστραλία. Οι συντάκτες της έκθεσης, η οποία θα δημοσιευθεί σύντομα στο Journal of Travel Medicine, συγκέντρωσαν επίσης δεδομένα για τα 10 πιο θανατηφόρα μέρη στη Γη για «κυνηγούς» των selfie. Αυτά είναι, χωρίς να έχει αναφερθεί ακόμα ο ακριβής αριθμός των θανάτων: Καταρράκτες του Νιαγάρα (ΗΠΑ/Καναδάς), Glen Canyon (ΗΠΑ), Charco del Burro (Κολομβία), Παραλία Penha (Βραζιλία), Καταρράκτες Mlango (Κένυα), Ουράλια Όρη (Ρωσία), κοιλάδα Taj Mahal και Doodhpathri (Ινδία), νησί Nusa Lembongan (Ινδονησία) και αρχιπέλαγος Langkawi (Μαλαισία).
Τα ατυχήματα σε μέρη όπως καταρράκτες, γκρεμούς και στέγες ήταν μακράν η πιο κοινή αιτία που μια selfie κατέληξε σε τραγωδία, με 216 θανάτους να καταγράφονται. Ακολούθησαν ατυχήματα που σχετίζονται με τη μεταφορά (123), πνιγμοί (66), πυροβόλα όπλα και ηλεκτροπληξία (24 το καθένα) και τραυματισμοί που προκλήθηκαν από άγρια ζώα (17).
Ανά ηλικιακή ομάδα, οι θάνατοι ήταν πιο συχνοί μεταξύ των 19 ετών και κάτω (41% του συνόλου) και των 20 ετών (37%) – η μέση ηλικία των θανάτων στη μελέτη είναι 24,4 – ενώ τα περισσότερ από τα θύματα ήταν άνδρες.
Μία από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις αφορούσε μια influencer ονόματι Sophia Cheung, 32 ετών, η οποία ήταν διάσημη για την ανάρτηση φωτογραφιών που τραβήχτηκαν σε εξαιρετικά επικίνδυνα μέρη. Η Cheung πέθανε τον Ιούλιο αφού γλίστρησε και έπεσε από έναν καταρράκτη στο Χονγκ Κονγκ. Επίσης στην Ισπανία στις 14 Σεπτεμβρίου στο θέρετρο Benidorm της Μεσογείου, ένας Ουκρανός τουρίστας έπεσε από ύψος 30 μέτρων από τη θέα του κάστρου στην παλιά πόλη.
Ο ψυχίατρος Enrique García Bernardo τοποθετεί την αύξηση των θανάτων από selfie μέσα σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο στο οποίο τα κοινωνικά δίκτυα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο. «Αυτές οι εικόνες έχουν γίνει ένας γρήγορος τρόπος για να αποκτήσετε άμεση, εύκολη και επιφανειακή αναγνώριση. Αυτό που μετράει περισσότερο είναι οι ακόλουθοι και τα «μου αρέσει», όχι το ίδιο το επίτευγμα. Είναι ένας κοινωνικός μηχανισμός επιβεβαίωσης που έχει γίνει πιο διαδεδομένος τα τελευταία χρόνια. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο διατεθειμένοι να φτάσουν σε ακραία σημεία. Τα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που τείνουν να αναζητούν νέες συγκινήσεις και έχουν άγνοια κινδύνου».
Η λήψη της πιο επικίνδυνης selfie δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που κάποιοι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να αναλάβουν. Η Gigi Wu, μια Ταϊβανέζα ορειβάτη, κέρδισε φήμη για το χόμπι της να σκαρφαλώνει στα βουνά με μπικίνι και να βγάζει φωτογραφίες σε συχνά χιονισμένες κορυφές σε μια σειρά από εντυπωσιακές πόζες. Πέθανε το 2019 όταν έπεσε σε μια χαράδρα, αν και δεν ήταν η πτώση που τη σκότωσε. Τραυματίστηκε και στα δύο πόδια και δεν μπορούσε να κινηθεί, αλλά κατάφερε να καλέσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Μέχρι να την βρήκαν όμως οι διασώστες, είχε πεθάνει από υποθερμία λόγω έλλειψης κατάλληλου ρουχισμού για το κρύο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >