Ακτές με… στοιχεία ταυτότητας! Περισσότερες από 1.000 παραλίες σε όλη τη χώρα πρόκειται μέσα στο 2010 να αποκτήσουν το δικό τους περιβαλλοντικό προφίλ, στο οποίο εκτός από τους ελέγχους ποιότητας των νερών κολύμβησης θα περιλαμβάνονται και όλοι οι παράγοντες που τυχόν επηρεάζουν την ποιότητά τους. Άρθρο του Γιωργου Λιαλιου.

Κοινοτική οδηγία

Ads

Οπως ανέφερε χθες ο ειδικός γραμματέας Υδάτων κ. Ανδρέας Ανδρεανάκης, η δημιουργία του αρχείου παραλιών (beach profiles) έρχεται σε εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας. Στην ταυτότητα κάθε παραλίας, εκτός από τα βασικά χαρακτηριστικά της θα αναφέρονται και τυχόν πηγές ρύπανσης, θα περιγράφεται η λεκάνη τους κ.λπ. Μέσα στο έτος θα έχει ενσωματωθεί και η νέα κοινοτική Οδηγία για τη θαλάσσια στρατηγική, αλλά και η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις πλημμύρες. Ολα αυτά αναφέρθηκαν χθες κατά την παρουσίαση της έκθεσης για την κατάσταση του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών/Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/ΜΑΡ), οι πηγές ρύπανσης της Μεσογείου έχουν τα τελευταία χρόνια μειωθεί, ωστόσο η άνοδος της στάθμης των υδάτων είναι ταχύτερη απ’ ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί. Πιο συγκεκριμένα:

-Η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει 35 εκατοστά έως το τέλος του αιώνα.
-Η θερμοκρασία θα αυξηθεί από 2,2 βαθμούς έως 5,1 βαθμούς στη νότια Ευρώπη το 2080-2099, σε σχέση με το 1980-1999.
-Στη νότια Ευρώπη οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν έως 27%, ενώ στη βόρεια θα αυξηθούν έως 16%. «Τα νέα είναι θετικά: υπάρχει πρόοδος στον περιορισμό της ρύπανσης και στη βελτίωση των νερών κολύμβησης», εκτίμησε η επικεφαλής του προγράμματος, Maria Luisa Silva Mejias. «Ωστόσο το ύψος της θάλασσας αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι νομίζαμε, ενώ η μέση αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο είναι η διπλάσια από τον προηγούμενο αιώνα».

Απευθύνοντας χαιρετισμό, η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη προανήγγειλε την ανάληψη ελληνικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο. Επίσης ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο στη Βαρκελώνη θα υιοθετηθεί και από την Ελλάδα μια νέα μακροπρόθεσμη μεσογειακή στρατηγική για τους υδάτινους πόρους.

Το άρθρο του Γιωργου Λιαλιου δημοσιεύεται στην Καθημερινή της 3/3/2010

Ads