Για δεύτερη φορά θα πραγματοποιηθούν φέτος το καλοκαίρι τα παράλληλα μαθήματα ελληνικής και τουρκικής γλώσσας, αυτή τη φορά στην Ικαρία. Τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν σε συμμετέχοντες από Ελλάδα και Τουρκία, μαζί με βασική διαμονή, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στην καλύτερη γνωριμία των δύο λαών. Συνεχίζεται το κάλεσμα εθελοντών για διδασκαλία και οργανωτική υποστήριξη.

Ads

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο καλοκαίρι για διάστημα 10 ημερών, κατά τις οποίες Έλληνες και Τούρκοι εθελοντές καθηγητές θα διδάξουν τη γλώσσα τους ως ξένη. Τα μαθήματα θα γίνουν στις εγκαταστάσεις του Ικαριακού Κέντρου στην Αρέθουσα της Ικαρίας, θα είναι δωρεάν και θα παρέχεται βασική διαμονή στους συμμετέχοντες.

Από την τουρκική πλευρά υπάρχουν ήδη ενδιαφερόμενοι, ωστόσο από την ελληνική αναζητούνται ακόμα δύο με τρεις εθελοντές, καθηγητές και βοηθοί. Όσοι ενδιαφέρονται να διδάξουν την ελληνική γλώσσα, θα πρέπει να είναι η μητρική τους και να έχουν προηγούμενη εμπειρία διδασκαλίας της ως ξένης γλώσσας. Θα χρειαστούν επίσης εθελοντές για γραμματειακή και οργανωτική υποστήριξη.

Όλοι οι εθελοντές θα έχουν δωρεάν διαμονή και μετακίνηση στο νησί και είναι πιθανό εάν συγκεντρωθούν κάποια χρήματα θα διανεμηθούν εξίσου ανάμεσά τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας (η καταληκτική ημερομηνία της 20ης Δεκεμβρίου έχει πάρει παράταση). Οι ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής θα προσδιοριστούν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των καθηγητών.

Ads

Στα μαθήματα μπορεί να δηλώσει συμμετοχή οποιοσδήποτε ενήλικας με οποιοδήποτε επίπεδο γνώσης της τουρκικής γλώσσας, καθώς θα σχηματιστούν τμήματα διαφορετικών επιπέδων, ιδανικά 6-7 ατόμων το καθένα. Η διδασκαλία θα γίνεται ξεχωριστά για Τούρκους και Έλληνες, ενώ για μία ώρα κάθε μέρα οι μαθητές των δύο εθνικοτήτων θα δουλεύουν μαζί εξασκώντας τις γλώσσες και εκπονώντας μίνι εργασίες.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης εκδρομές και άλλες δραστηριότητες για τις οποίες μπορεί να ζητηθεί η μικρή χρηματική συμβολή των συμμετεχόντων για την ενοικίαση λεωφορείου κλπ. Η πρωτοβουλία βασίζεται στον συμβολή εθελοντών και συμμετεχόντων, καθώς δεν υπάρχει κάποια χρηματοδότηση.

Η πρωτοβουλία αυτή του Ικαριακού Κέντρου δε στοχεύει μόνο στη μάθηση της γλώσσας αλλά και στη γνωριμία των δύο γειτονικών λαών, την κατάρρευση των στερεοτύπων, της μισαλλοδοξίας και της άγνοιας που επικρατεί. Σύμφωνα με τον κ. Καβουριάρη, έναν εκ των διοργανωτών, παρατηρείται έντονη έλλειψη επαφής μεταξύ των δύο εθνικοτήτων ειδικά σε ακριτικές περιοχές όπου κάποιοι άνθρωποι φοβούνται ακόμα την τουρκική εισβολή.

«Στην προηγούμενη διοργάνωση το 2009 στη Σάμο καλέσαμε μία τοπική ομάδα να παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς. Τα παιδιά της χορευτικής ομάδας παρατηρούσαν τους Τούρκους παρόντες λέγοντας «Βρε συ, αυτοί σαν κι εμάς είναι!», με έκπληξη», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καβουριάρης. Αναφέρει επίσης την περίπτωση μίας κοπέλας από την Τουρκία που ενώ είχε δηλώσει συμμετοχή τελικά της απαγόρευσε ο πατέρας της να έρθει.

Τέτοιες δράσεις μικρής κλίμακας μπορούν να φέρουν τους δύο γειτονικούς λαούς πιο κοντά μέσω της πραγματικής γνωριμίας των ανθρώπων. Επιπλέον αποτελεί μία ωραία ευκαιρία να κάνει κανείς τις διακοπές του γνωρίζοντας παράλληλα μία διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα.