Με μια μαγευτική Πανσέληνο, το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», ξεκίνησε ο Αύγουστος.

Ads

Η συγκεκριμένη πανσέληνος αποκαλείται έτσι τιμώντας τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που την συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη Πανσέληνος είναι και υπερπανσέληνος, δηλαδή το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό στον νυχτερινό ουρανό, γιατί βρίσκεται πιο κοντά στην Γη απ’ ότι συνήθως.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Φιόρη- Αναστασία Μεταλληνού, αστροφυσικός στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο ΑΠΕ, η υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι στη φάση της πανσελήνου και βρίσκεται πολύ κοντά στο περίγειο, δηλαδή το κοντινότερο σημείο της στη Γη. Γι’ αυτό φαίνεται πιο μεγάλη και εντυπωσιακή, ιδίως για τους έμπειρους παρατηρητές της Σελήνης.

Ads

Ο φετινός Αύγουστος μας επιφυλάσσει και δεύτερη πανσέληνο, και αυτή υπερπανσέληνο, στις 31 Αυγούστου. Καθώς θα είναι η δεύτερη πανσέληνος που θα συμβεί τον ίδιο μήνα ονομάζεται και «Μπλε Φεγγάρι». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ταυτόχρονα υπερπανσέληνο και μπλε φεγγάρι είχαμε ξανά τον Δεκέμβριο του 2009 και η επόμενη φορά θα συμβεί σε εννιά χρόνια, τον Αύγουστο του 2032.

Πανσέληνος στην Κέρκυρα (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

 

Πανσέληνος στην Θεσσαλονίκη (EUROKINISSI)

 

Πανσέληνος στο Σούνιο EUROKINISSI

 

Πανσέληνος στην Αθήνα (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

 

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

 

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Πανσέληνος στην Αυστραλία (EPA/DAN HIMBRECHTS)

 

Πανσέληνος στην Τουρκία (EPA/SEDAT SUNA)
Πανσέληνος στην Ισπανία (EPA/Javier Belver)
Πανσέληνος στο Πακιστάν (EPA/SOHAIL SHAHZAD)
Πανσέληνος στην Βουλγαρία (EPA/VASSIL DONEV)
Πανσέληνος στο Κάιρο (EPA/KHALED ELFIQI)