Αν ταξιδεύετε στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, οι πιθανότητες να έχετε περιπλανηθεί αυτές τις μέρες είναι πολύ λίγες. Η έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας κάτω από τον παγετώνα Eyjafjallajoekull, την περασμένη Τετάρτη, προκάλεσε χάος στα περισσότερα αεροδρόμια της Ευρώπης που έχουν αναγκαστεί να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους, λόγω της ηφαιστειακής στάχτης. Ωστόσο οι καλά «δικτυωμένοι» ταξιδιώτες κατάφεραν να βρουν τη λύση για να αποκαθηλωθούν από τα αεροδρόμια, στρεφόμενοι στο Twitter και το Facebook.

Ads

Οι επιχειρηματίες αλλά και οι ταξιδιώτες αυτή την εβδομάδα, είδαν τα σχέδια για τα ταξίδια τους να γίνονται «στάχτη». Αμέτρητος κόσμος κατασκήνωσε στα αεροδρόμια, περιμένοντας την πολυπόθητη ανακοίνωση που θα τους ειδοποιούσε ότι θα μπορούσαν να πετάξουν, ενώ οι πιο βιαστικοί επιστράτευαν λύσεις έκτακτης ανάγκης, όπως πχ τα διεθνή ταξίδια με ταξί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ηθοποιός John Cleese, των Monty Python, ο οποίος πλήρωσε το ταξί που τον μετέφερε από το Όσλο στις Βρυξέλλες, περισσότερο από 5,000 δολάρια.Κι ενώ πρόεδροι και πρωθυπουργοί χωρών, αλλά και απλός κόσμος προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, κάποιοι φάνηκαν πιο έξυπνοι…

Αντί να εκνευρίζονται για τις καθυστερήσεις και την ακύρωση των πτήσεων τους, κάποιοι ταξιδιώτες σκέφτηκαν ότι με ομαδικό πνεύμα θα κατάφερναν να προσπεράσουν τα εμπόδια των αεροπορικών εταιρειών.Έτσι στράφηκαν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, και συγκεκριμένα στο Twitter και στο Facebook, οργανώνοντας ομάδες που θα ταξίδευαν μαζί με αυτοκίνητο, ανά προορισμό.

Το group Facebook με την ονομασία “Carpool Europe”, δημιουργήθηκε από Σουηδούς και αριθμεί περισσότερα από 3,000 μέλη. Εκεί μπορούν να στραφούν όσοι ψάχνουν μια θέση σε ένα αυτοκίνητο που θα τους οδηγήσει στον προορισμό τους, αλλά και όσοι αναζητούν έναν συνταξιδιώτη.

Ads

Από την άλλη, οι χρήστες του Twitter πληκτρολογώντας τα hashtags #getmehome και #putmeup μπορούν να βρουν είτε κάποιον που να κατευθύνεται στον ίδιο προορισμό με αυτούς είτε κάποιον να τους φιλοξενήσει για όσο η στάχτη κρατά ακινητοποιημένα στα αεροδρόμια τα αεροπλάνα.

Την ίδια στιγμή, η ιστοσελίδα Volcanohelp.eu, εμφανίστηκε σχεδόν αμέσως μετά την έκρηξη του ηφαιστείου,προσφέροντας ταξιδιωτικές πληροφορίες για όσους ταλαιπωρούνται αυτές τις μέρες στην Ευρώπη. Το σάιτ προσφέρει τις υπηρεσίες του εντελώς δωρεάν και χαρακτηριστικό της στροφής προς το διαδίκτυο που παρατηρείται σε καταστάσεις κρίσεις όπως αυτή, είναι το γεγονός ότι κατά τις πρώτες 5 ώρες λειτουργίας του συγκέντρωνε ήδη 1,400 επισκέπτες ανά ώρα.

Αν και αίρονται σιγά – σιγά οι απαγορεύσεις πτήσεων και η μία χώρα μετά την άλλη ανοίγει δειλά-δειλά τον εναέριο χώρο της, αν τύχει να βρεθείτε «εγκλωβισμένος» χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι σας και δεν έχετε τρόπο να επιστρέψετε, ρίξτε μια ματιά στις συγκεκριμένες σελίδες και …ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί!