Περισσότερο διάσημη στο εξωτερικό παρά στην πατρίδα της, η Οντίλ Ντεκ πολεμά την ανδροκρατία των αρχιτεκτόνων και καταγγέλλει τις κλίκες του επαγγέλματος.

Ads

Η 55χρονη Γαλλίδα αρχιτέκτονας που τιμάται με ένα από τα πολύτιμα βραβεία Architizer αύριο, στη Νέα Υόρκη, θεωρείται «ακτιβίστρια» της αρχιτεκτονικής.

«Λέω πάντα αυτό που πιστεύω» και «είμαι έξω από κλίκες», δηλώνει η Ντεκ που δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό της Γαλλίας παρότι έχει σχεδιάσει στη χώρα της σημαντικά έργα, όπως την έδρα της GL Events, εταιρίας διοργάνωσης εκδηλώσεων στη Λιόν ή της Le Cargo στο Παρίσι, το μεγαλύτερο επωαστήριο εταιριών start-up της Ευρώπης.

Αντίθετα, η δουλειά της αναγνωρίζεται στο εξωτερικό, όπως το αποδεικνύει η επιλογή της επιτροπής του Architizer Award που τη βράβευσε για «το σύνολο του έργου της» και τη «μοναδική της επίδραση στο επάγγελμα».

Ads

Έργα της μεταξύ άλλων είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης ή το Fangshan Tangshan Geopark Museum στην Κίνα. Ωστόσο, η 62χρονη από τη Βρετάνη φημίζεται και για τον λόγο της για την αρχιτεκτονική.

image

Η Οντίλ συνεχίζει να απαντά με ενθουσιασμό στις προσκλήσεις να δίνει διαλέξεις παντού στον κόσμο: Μόλις έξι τον Απρίλιο.

image

Θέλει να μεταδίδει, όπως δηλώνει, να συναντά ανθρώπους ζεστούς και ευπροσήγορους και να συγκροτεί ένα δίκτυο.

image

Πέρυσι, η Οντίλ Ντεκ πήρε το Βραβείο Jane Drew για τη δράση της υπέρ των γυναικών αρχιτεκτόνων. «Μετέχοντας σε επιτροπές, διαπίστωσα ότι αυτές περιορίζονται να φτιάχνουν πολυκατοικίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα», εξηγεί. «Πείτε μου μια γυναίκα που έχει κάνει ένα μεγάλο στάδιο, το κοινοβούλιο μιας χώρας; Καμιά».

image

Το 60% των φοιτητών Αρχιτεκτονικής παγκοσμίως είναι κορίτσια. Μόλις το 30% αυτών εγγράφονται στις επαγγελματικές ενώσεις και μόνο το 10% είναι επικεφαλής εταιριών.