H διατροφική συνήθεια του βιγκανισμού ανήκε για πολλά χρόνια στο περιθώριο, με μια πολύ μικρή μερίδα του πληθυσμού να επιλέγει να τρέφεται κατ’ αυτό τον τρόπο. Διαφέρει από τη χορτοφαγία (που είναι εδώ και χρόνια διαδεδομένη), καθώς ένας vegan τρέφεται αποκλειστικά με φυτικά προϊόντα και δεν κόβει απλά το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Με άλλα λόγια, τροφές όπως το μέλι και τα γαλακτοκομικά είναι εξίσου απαγορευμένες, αφού είναι κι αυτές ζωικά παράγωγα.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, το κίνημα του βιγκανισμού βιώνει μια απρόσμενη άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (πολλοί γονείς μάλιστα επιλέγουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ως vegans). Αν κάποιος είναι βίγκαν τότε γνωρίζει πως είναι αρκετά δύσκολο να έχει πολλές επιλογές εστιατορίων.
Με τη χορτοφαγική διατροφή να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και με τις έρευνες που εξυμνούν τα οφέλη της να βγαίνει η μία μετά την άλλη, ήταν λογικό πως θα ακολουθούσαν και οι επιχειρήσεις εστίασης. Εστιατόρια, φούρνοι, μπαρ έχουν βγάλει τελείως τα ζωικής προέλευσης υλικά από το μενού τους, αρχίζουν να γεμίζουν την υφήλιο, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 11% σε σχέση με το 2017 και 35% σε σχέση με το 2016. Μόνο που σε κάποιους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε περισσότερα βίγκαν πιάτα.
Σύμφωνα με τα Google Trends, το επίπεδο ενδιαφέροντος σε όλο τον κόσμο για τον βιγκανισμό παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αυξημένο στο Μπρίστολ, ενώ τις τρεις επόμενες θέσεις στη λίστα κατέκτησαν το Πόρτλαντ, το Εδιμβούργο, το Βανκούβερ και το Σιάτλ. Έξι από τις 20 κορυφαίες πόλεις που σχετίζονται με τη βίγκαν διατροφή βρίσκονταν στις ΗΠΑ, ενώ και πολλές ευρωπαϊκές και αυστραλιανές πόλεις δείχνουν επίσης έντονο ενδιαφέρον για τη νέα διατροφική συνήθεια.
Οι αναζητήσεις της Google φυσικά δεν μπορούν να δώσουν έναν ακριβή αριθμό για το πόσοι άνθρωποι ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής, αλλά σίγουρα υπάρχει μια τάση αύξησης των βίγκαν μαγαζιών κι εστιατορίων εκεί, σύμφωνα με το μπλογκ «Chef’s Pencil» που δημοσίευσε τα αποτελέσματα.
Το Μπρίστολ εδώ και πολύ καιρό θεωρείται ως ο «ναός» του βιγκανισμού. Εκεί έχει ιδρυθεί μάλιστα η «Viva!», μεγάλη εκστρατεία για τα δικαιώματα των ζώων. Επίσης τρεις στους τέσσερις βουλευτές του Μπρίστολ υποστηρίζουν ότι είναι βίγκαν, ενώ υπάρχουν πολλά μέρη που μπορείς να απολαύσεις νόστιμες γεύσεις χωρίς κρέας. Το ίδιο ισχύει και για το Πόρτλαντ. Ο Paul McCartney και η ομάδα εκστρατείας για τα δικαιώματα των ζώων Peta, ονόμασαν την πόλη ως πιο φιλική για τους βίγκαν το 2016. Μάλιστα στο Πόρτλαντ θα βρει κανείς και βίγκαν camping με φεστιβάλ πανκ μουσικής, όπως και βίγκαν πολυκαταστήματα ή μπαρ.
Η άνοδος του βιγκανισμού διαμορφώνεται σίγουρα σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές των κατοίκων κάθε πόλης. Μια έρευνα του 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Vegan Society, έδειξε ότι αυτού του είδους η διατροφή ήταν πολύ πιο δημοφιλής στις αστικές περιοχές παρά στις αγροτικές. Επίσης τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων που ζούσαν στις πόλεις και τα προάστια της Βρετανίας, δήλωσαν ότι δεν έτρωγαν κρέας και απέφυγαν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην μεγαλύτερη ευκολία πρόσβασης στις βίγκαν επιλογές, σύμφωνα με την Sam Calvert από την Vegan Society, που υποστηρίζει ότι είναι δύσκολο να φάει κανείς έξω αν είναι βίγκαν.
Υπάρχουν βέβαια και κάποιες πόλεις που οβιγκανισμός προωθείται σε πολιτικό επίπεδο, κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους και ως ώθηση προς τη βιωσιμότητα. Το 2016 η Βαρκελώνη δήλωσε ότι είναι φιλική για τους χορτοφάγους και τους βίγκαν, ενθαρρύνοντας τους κατοίκους να υιοθετήσουν μια δίαιτα χωρίς κρέας. Προώθησαν μάλιστα τη Δευτέρα ως μέρα χωρίς κρέας και δημιούργησαν έναν οδηγό χορτοφαγίας στην πόλη.
Την ίδια χρονιά ο νέος δήμαρχος του Τορίνο δήλωσε ότι η ιταλική πόλη είναι η πρώτη «vegan city» στον κόσμο. «Η προώθηση αυτής της διατροφής είναι μια θεμελιώδης πράξη για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, της υγείας των πολιτών μας και της ευημερίας των ζώων μας», είχε αναφέρει ο δήμαρχος σε παλιότερες δηλώσεις. Αλλά μια πραγματικά βίγκαν πόλη είναι και η Gujarat στην Ινδία, όπου απαγορεύεταιη πώληση κρέατος ή γαλακτοκομικών προϊόντων. Μια απεργία πείνας από τους μοναχούς Jain το 2014 οδήγησε την τοπική κυβέρνηση να κηρύξει την πόλη και τους ιερούς τόπους ως «ζώνες χωρίς κρέας».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ενώ η Ινδία θεωρείται από τον υπόλοιπο κόσμο ως μια «χορτοφαγική» χώρα, έρευνα που διεξήχθη πέρυσι από τον Αμερικανό ανθρωπολόγο Balmurli Natrajan και τον οικονομολόγο Suraj Jacob, έδειξε ότι μόνο το 20% του πληθυσμού της Ινδίας είναι χορτοφάγοι. Οι ινδικές πόλεις με το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που δεν τρέφονται με κρέας είναι η Indore με ποσοστό 49%, το Meerut με 36% και το Δελχί με 30%.
Σύμφωνα πάντως με τονGuardian, οι περισσότερες λίστες χορτοφαγικών ή vegan-φιλικών πόλεων βασίζονται στον αριθμό των εστιατορίων ή των καφέ, παρά στο ποσοστό των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για αυτόν τον τρόπο ζωής. Με βάση αυτό το δεδομένο το Λονδίνο είναι η πιο vegan-friendly πόλη με πάνω από 110 εστιατόρια σε ακτίνα οκτώ χιλιομέτρων, ενώ ακολουθεί το Βερολίνο με 65 εστιατόρια.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >