Μία μηνιγγοκήλη στη σπονδυλική στήλη είναι η αιτία που ο Ραφαήλ Πατρωνίδης βρίσκεται από βρέφος στην αναπηρική καρέκλα. Ο εντεκάχρονος από το Δήμο Νίκαιας Λαρίσης δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Αυτός είναι ο λόγος που έχει καταφέρει να είναι σήμερα ο μικρότερος παραπληγικός τενίστας στον κόσμο.
Ο Ραφαήλ Πατρωνίδης έχει ήδη λάβει μέρος σε διεθνή τουρνουά, όντας ο μοναδικός στην ηλικία του στην κατηγορία αφού δεν υπάρχουν άλλα παραπληγικά παιδιά που να ασχολούνται με το άθλημα. Οι επιδόσεις του είναι αρκετά καλές και έχουν οδηγήσει τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι ο νεαρός έχει μέλλον στο άθλημα.
Αυτές τις μέρες, μάλιστα, βρίσκεται στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας καθώς συμμετέχει στο Παγκόσμιο Τουρνουά Τένις για παραπληγικούς (Bavarian-Indoor-Open 2010). Στο πλευρό του ο επίσης παραπληγικός προπονητής του, Κώστας Βαζούρας, ο οποίος αποτελεί άλλο ένα λαμπρό παράδειγμα δύναμης. Ο ίδιος έχει υποστεί ακρωτηριασμό στα δύο κάτω άκρα, αποτέλεσμα εργατικού ατυχήματος, όταν το 1989 ταξίδευε με πλοίο του εμπορικού ναυτικού. Στη συνέχεια αποφάσισε να ασχοληθεί ξανά με τον αθλητισμό καθώς ήταν κάτι που έκανε από τα οχτώ του χρόνια. Μάλιστα το 1984, όντας στην Εθνική Ομάδα πυγμαχίας, κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία των 63,5 κιλών. Μετά το ατύχημα συνέχισε τον αθλητισμό στην Αμερική υπό την επίβλεψη ειδικών. Το 1992 ασχολήθηκε με το μπάσκετ και σημείωσε αρκετές διακρίσεις. Το 1999, ήρθε σε επαφή με το τένις. Από τότε μέχρι σήμερα, έχει λάβει μέρος σε παγκόσμια πρωταθλήματα, με καλές επιδόσεις. Παράλληλα, παρακολούθησε και συμμετείχε σε πολλά προγράμματα και σεμινάρια που αφορούν στη κοινωνική συμπεριφορά των κινητικά αναπήρων αλλά και μη παιδιών.
Έδωσε εξετάσεις στο Τμήμα Ειδικής Φυσικής Αγωγής στην Αθήνα και απέκτησε το πτυχίο του Γυμναστή. Το 2004 συμμετείχε σε 8 τουρνουά και στην Παραολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα ως ο μοναδικός Έλληνας αθλητής στο τένις και κατέκτησε την 33 θέση στους 64 αθλητές. Αποτέλεσμα των παραπάνω προσπαθειών ήταν να μπει και δεύτερος αθλητής με αναπηρία στο τένις. Την ίδια χρονιά, έφυγε από την πρωτεύουσα για τη Λάρισα, όπου λειτούργησε για πρώτη φορά στη χώρα μας, ένα πρόγραμμα για παιδιά με αναπηρίες και μη. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε να ασχολείται με το τένις με καρότσι και ο Ραφαήλ, σε ηλικία μόλις 8 ετών.
Ένας νέος άνθρωπος, ένα νέο παιδί και μία ιστορία παράδειγμα για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα αλλά και για όσους δεν αντιμετωπίζουν ότι μπορούν και πρέπει να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Και μία ιστορία που πρέπει να παρακινήσει την πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά με τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας δίνοντάς τους την αρωγή τους.
Εκδήλωση προκειμένου να τιμήσει το μικρό αθλητή επιφύλαξε, χθες, η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας και άλλων κρατών της Ευρώπης, «Βασίλης Τσιτσάνης». Στο χώρο που διεξάγεται το Τουρνουά, στη Νυρεμβέργη, συγκεντρώθηκαν πολλοί ομογενείς για να συγχαρούν από κοντά τον μικρό Θεσσαλό αθλητή, τον προπονητή και τη μητέρα του. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Ομοσπονδίας τένις και ο υπεύθυνος για το τμήμα τένις με καρότσι, Εντβιν Κορνέλ.
Δείτε περισσότερα:
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >