Μία σπουδαία κινηματογραφική εβδομάδα, μας υποδέχεται με έξι νέες ταινίες στις Αίθουσες, όπου καμία δεν περνά απαρατήρητη. Αλλά καθώς τα ξημέρωμα της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται η 92η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ, τις εντυπώσεις δικαίως κερδίζουν οι «Μικρές Κυρίες» της Γκρέτα Γκέργουϊγκ, που έχει αποσπάσει Υποψηφιότητες σε έξι κατηγορίες.

Ads

Οι «Μικρές Κυρίες», αποτελούν κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου της Λουίζα Μέι Αλκοτ και στο σπουδαίο καστ συναντάμε, από την Σέρσα Ρόναν και την Φλόρενς Που – και οι δύο είναι Υποψήφιες για Όσκαρ, για Ά και ‘Β Γυναικείο Ρόλο, αντίστοιχα – μέχρι την Μέριλ Στρίπ.

Από εκεί και πέρα κυκλοφορεί, ένα κινηματογραφικό διαμάντι σπάνιας κοπής, που ακούει στο όνομα «Οι Μonos» και αποτελεί την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Αλεχάντρο Λάντες, από την Κολομβία. Το «Φως στο Σκοτάδι», με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Κέισι Άφλεκ, είναι ένα αξιόλογο εσχατολογικό θρίλερ επιβίωσης. Η Μάργκοτ Ρόμπι, πρωταγωνιστεί στο blockbuster της εβδομάδας: «Αρπακτικά Πτηνά» της Κάθι Γιάν. Ενώ ο Αλέξανδρος Βούλγαρης, επιστρέφει με την μυστηριώδης «Winona». Αναλυτικά:

«Φως στο Σκοτάδι» (Light of My Life – 2019) του Κέισι Άφλεκ (Η.Π.Α.)

Ads

image

Ένας πατέρας πρέπει με κάθε τρόπο να κρύψει την ταυτότητα του παιδιού του, καθώς είναι ένα από τα τελευταία κορίτσια που έχουν επιβιώσει στον πλανήτη έπειτα από μια πανδημία η οποία εξαφάνισε τον θηλυκό πληθυσμό. Ο βραβευμένος με Όσκαρ, Κέισι Άφλεκ σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί πλάι στην 11χρονη Άννα Πνιόφσκι και την Ελίζαμπεθ Μος, σε μία περιπέτεια πάνω στα όρια της αγάπης, της ανθρώπινης επιβίωσης και της μοναδικής σταθεράς σε αυτό τον κόσμο, τη γυναίκα. Καθώς ο πατέρας παλεύει να προστατέψει το παιδί του, ο δεσμός τους, καθώς και η ίδια η ανθρωπότητα, δοκιμάζονται.

Μία ατμοσφαιρική, εσχατολογική ταινία – που θυμίζει έντονα το φιλμ του 2009, «The Road», με πρωταγωνιστή τον Βίγκο Μόρτενσεν – το οποίο όμως αποτελεί παράλληλα και μία συμβολική ματιά, σ’ έναν κόσμο που χωρίς σεβασμό απέναντι στη φύση, αλλά κυρίως προς τις γυναίκες, είναι καταδικασμένος να καταστραφεί… Ηθοποιοί: Άνα Πνιόφσκι, Κέισι Άφλεκ, Τομ Μπάουερ, Ελίζαμπεθ Μος, Τίμοθι Γουέμπερ, Χρόδγκαρ Μάθιους.

«Μικρές Κυρίες» (Little Women – 2019) της Γκρέτα Γκέργουϊγκ (Η.Π.Α.)

image

Οι «Μικρές Κυρίες» της Λουίζα Μέι Αλκοτ έχουν ζωντανέψει με αμέτρητους διαφορετικούς τρόπους μέσα στα χρόνια. Είναι ένα βιβλίο απαράμιλλο στο πώς απεικονίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα φιλόδοξα κορίτσια, αλλά και την παρηγοριά που δίνει αυτή η φιλοδοξία, μία εσωτερική δύναμη που αντιστέκεται στα πρέπει και φέρνει τελικά την επιβράβευση. Είναι ένα βιβλίο που διαβάσαμε όταν ήμασταν παιδιά, όταν οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που μπορεί να μας συγκρατήσει. Επιστρέφουμε σε αυτή την ιστορία ως νεαροί ενήλικες, όταν οι δυσκολίες της ώριμης ζωής και της κοινωνίας αρχίζουν να μας διαμορφώνουν. Κάποια στιγμή, ως μεγαλύτεροι αναγνώστες, επιστρέφουμε ξανά με τη γλυκόπικρη νοσταλγία του τι σημαίνει να είσαι νέος και τολμηρός. Η απεριόριστη δύναμη του βιβλίου είναι το μοναδικό του κάλεσμα να προσπαθούμε σε διάφορες πτυχές της ζωής, όπως η οικογένεια, τα χρήματα, ο έρωτας, η ελευθερία και η ελπίδα να είμαστε ο εαυτός μας, δημιουργώντας τη δική μας μοναδική ιστορία.

Η σεναριογράφος και σκηνοθέτης, Γκρέτα Γκέργουϊγκ (Lady Bird) κατάφερε με τις «Μικρές Κυρίες» της να δώσει μια νέα πνοή στην κλασσική νουβέλα και στα γραπτά της Louisa May Alcott και να ξεδιπλώνει τον χαρακτήρα της Jo March, το συγγραφικό alter ego της, που αντανακλά στην μυθιστορηματική ζωή της. Στην εκδοχή της Γκέργουϊγκ, η γεμάτη αγάπη ιστορία της οικογένειας March – τέσσερα νεαρά κορίτσια, η καθεμία από τις οποίες είναι αποφασισμένη να ζήσει την ζωή της όπως θέλει – είναι άφθαρτη μέσα στο χρόνο και παράλληλα, στέκει επίκαιρη. Σίρσα Ρόναν, Έμα Γουότσον, Φλόρενς Που και Ελίζα Σκάνλεν στους ρόλους των κοριτσιών, ο Λουίς Γκαρέλ ως Friedrich Bhaer, o Τιμοτέ Σαλαμέ ως ο γείτονας τους Laurie, η Λόρα Ντερν ως Μητέρα Marmee, ο Κρις Κούπερ ως ο κύριος Lau και η Μέριλ Στριπ στον ρόλο της θείας March συμπληρώνουν το εντυπωσιακό cast.

Η ταινία έχει αποσπάσει έξι Υποψηφιότητες για Όσκαρ, στις Κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Ά Γυναικείου Ρόλου για τη Σίρσα Ρόναν, ‘Β Γυναικείου Ρόλου για την Φλόρενς Που, Διασκευασμένου Σεναρίου για την Γκρέτα Γκέργουϊγκ, Κουστουμιών και Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για τον ελληνικής καταγωγής συνθέτη, Αλεξάντρ Ντεσπλά.

«Αρπακτικά Πτηνά» (Birds Of Prey and The Fantabulous Emancipation Of One Harley Quinn – 2020) της Κάθι Γιάν (Η.Π.Α.)

image

Η έξαλλη ζωή της Χάρλεϊ Κουίν (Μάργκοτ Ρόμπι) εκτροχιάζεται ακόμα περισσότερο μετά τον ιδιαίτερα εκρηκτικό χωρισμό της από τον Τζόκερ. Για πρώτη φορά, είναι απροστάτευτη, με τον κάθε κακοποιό της Γκόθαμ να την καταδιώκει. Εντωμεταξύ, ο αρχιμαφιόζος Ρόμαν Σαϊόνις (Γιούαν ΜακΓκρέγκορ) προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει τη νεαρή πορτοφολού Κας (Έλα Τζέι Μπάσκο), που έκλεψε το πολύτιμο διαμάντι του. Το μονοπάτι της Χάρλεϊ διασταυρώνεται με την Κυνηγό (Μέρι Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ), την Μπλακ Κανάρι (Τζούρνι Σμόλετ-Μπελ) και τη Ρενέ Μοντόγια (Ρόζι Περέζ) και το αλλόκοτο επιτελείο δεν έχει επιλογή από το να συνεργαστεί για να εξολοθρεύσει τον Ρόμαν μέσα σε μία θεότρελη, φονική μέρα.

Η Μάργκοτ Ρόμπι (Εγώ, η Τόνια) επιστρέφει ως Χάρλεϊ Κουίν, δίπλα στην Μάρι Ελίζαμπεθ Ουίνσταντ (10 Cloverfield Lane, Fargo), που υποδύεται την Huntress. Στην ταινία εμφανίζονται επίσης οι Τζούρνι Σμόλετ-Μπελ (True Blood) που υποδύεται την Black Canary, Ρόζι Περέζ (Άτρωτος, Κάτι πιο ποπ 2), ως Renee Montoya, Κρις Μεσίνα (Επιχείρηση: Argo, Αιχμηρά Αντικείμενα), που ερμηνεύει τον Victor Zsasz και ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ (Δόκτωρ Ύπνος, Trainspotting), που υποδύεται τον Roman Sionis. Η πρωτοεμφανιζόμενη Έλα Τζέι Μπάσκο πρωταγωνιστεί επίσης ως Cassandra “Cass”.

Σε σκηνοθεσία της Κάθι Γιάν (Dead Pigs) και σε σενάριο της Κριστίνα Χόντσον (Bumblebee), η ταινία βασίζεται σε χαρακτήρες της DC. Η δημιουργική ομάδα της Γιαν πίσω από τις κάμερες συμπεριλαμβάνει τον διευθυντή φωτογραφίας, Μάθιου Λιμπατίκ (Ένα Αστέρι Γεννιέται, Venom), τον σκηνογράφο Κ. Κ. Μπάρετ (Her), τον μοντέρ Τζέι Κάσιντι (Οδηγός διαπλοκής, Οδηγός Αισιοδοξίας), τον μοντέρ Έβαν Σιφ (John Wick 2 & 3) και τη σχεδιάστρια κοστουμιών Έριν Μπέναχ (Ένα Αστέρι Γεννιέται). Η μουσική είναι του Ντάνιελ Πέμπερτον (Spider-Man: Μέσα στο αραχνο-σύμπαν).

«Η Αόρατη Ζωή της Ευριδίκης Γκουσμάο» (A Vida Invisível / Invisible Life / La Vie d’Euridice Gusmao – 2019) του Καρίμ Αϊνούζ (Βραζιλία, Γερμανία)

image

Δύο αχώριστες αδερφές, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της δεκαετίας του ’50, αναγκάζονται να αποχωριστούν η μία την άλλη. Η Γκουίδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να μεγαλώσει ολομόναχη το εκτός γάμου παιδί της, ενώ η Ευρυδίκη εξωθείται σε έναν αδιάφορο γάμο, εγκαταλείποντας το πάθος της για το πιάνο. Ηθοποιοί: Κάρολ Ντουάρτε, Τζούλια Στόκλερ, Γκρεγκόριο Ντιβιβιέ, Μπάρμπαρα Σάντος, Φλάβια Γκουσμάο, Μαρία Μανουέλα, Αντόνιο Φόνσκα, Κριστίνα Περέιρα, Γκιλράι Κουτίνιο, Φερνάντα Μοντενέγκρο.

Μια έξυπνη αναφορά στον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, μα πάνω απ’ όλα ένας ύμνος στο γυναικείο σθένος. Ένας φόρος τιμής στις αμέτρητες γυναίκες που στερήθηκαν τη δυνατότητα να διαθέσουν το σώμα και το πνεύμα τους όπως οι ίδιες επιθυμούσαν, προκειμένου να στριμωχτούν σε ασφυκτικά πατριαρχικά καλούπια.

O Καρίμ Αϊνούζ, γεννημένος στη Φορταλέζα της Βραζιλίας, εργάζεται ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης, έχοντας λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις. Το σκηνοθετικό του ντεμπούτο «Madame Sata», πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών, το 2002. Το ντοκιμαντέρ του «Central Airport THF» προβλήθηκε στο τμήμα Panorama της 68ης Μπερλινάλε, κερδίζοντας το Βραβείο που απονέμει η Διεθνής Αμνηστία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η «Αόρατη Ζωή της Ευριδίκης Γκουσμάο», είναι η έβδομη ταινία στην καριέρα του και τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα», στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών το 2019.

«Οι Μonos» (Monos – 2019) του Αλεχάντρο Λάντες (Κολομβία, Αργεντινή, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Γερμανία, Ουρουγουάη, Η.Π.Α.)

image

Μια ομάδα έφηβων ανταρτών κρατάει όμηρο μια τρομοκρατημένη Αμερικανίδα, λαμβάνοντας εντολές από μια αόρατη «Οργάνωση». Οι νεαροί μαχητές, που επιδίδονται συχνά πυκνά σε αλλόφρονα ξεσπάσματα, δεν φαίνεται να εμπνέονται από υψηλά ιδανικά ή κάποιον απώτερο σκοπό. Σταδιακά, ο κόσμος τους καταρρέει και το χάος επικρατεί μέσα σε ένα κρεσέντο ωμής βίας. Τα απάτητα βουνά και η παρθένα ζούγκλα αυτού του απροσδιόριστου τόπου συνθέτουν έναν απόκοσμο καμβά, όπου αποτυπώνεται μια αλληγορική ιστορία για τη σουρεαλιστική κόλαση του πολέμου.

Με την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του «Οι Μonos», ο σκηνοθέτης Αλεχάντρο Λάντες κερδίζει τις εντυπώσεις και μας παίρνει μαζί του σε ένα καταιγιστικό κυνηγητό στην άγνωστη Νοτιοαμερικανική ζούγκλα. Μία περιπέτεια, γεμάτη συναισθήματα και χρώματα, με έντονες φιλοσοφικές αναφορές που αντανακλούν την ανθρώπινη εμπειρία της ζωής σήμερα, μέσα από τα ματιά των παιδιών που αναγκάστηκαν να ενηλικιωθούν πρόωρα.

«Υπήρξε ένας φαινομενικά ατέλειωτος εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία, ένας πόλεμος με πολλά μέτωπα: παραστρατιωτικοί, αντάρτες, Νάρκος, κυβέρνηση. Η εύθραυστη πιθανότητα για ειρήνη είναι στον αέρα εδώ και πολύ καιρό. H ταινία «Οι Μonos» διερευνά αυτή τη στιγμή μέσα από το πρίσμα μιας ταινίας πολέμου. Αν και αυτή είναι η πρώτη ευκαιρία της γενιάς μου, δεν είναι η πρώτη ειρηνευτική διαδικασία της Κολομβίας που μοιάζει να μαστίζεται από φαντάσματα. Αυτά τα φαντάσματα με ενέπνευσαν να διαμορφώσω την ταινία σαν ένα όνειρο πυρετού.» – Αλεχάντρο Λάντες

«Winona» (2019) του Αλέξανδρου Βούλγαρη (Ελλάδα)

image

Μοιάζει με μία απλή εκδρομή σε μία όμορφη παραλία. Τέσσερα κορίτσια – καμία τους η «Winona» – απολαμβάνουν τη ζεστασιά του ήλιου και τη δροσιά της θάλασσας. Κάποιο μυστικό κρύβεται πίσω από τα παιχνίδια και τις φανταστικές τους ιστορίες. Το «Winona» είναι η πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και μουσικού, Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy) και μάς συστήνει τέσσερις γυναίκες που πηγαίνουν σε μια παραλία για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Γυρισμένη με φιλμ 16mm, η ταινία αιχμαλωτίζει στον φακό της τον αισθησιασμό που προκύπτει από το φως, το νερό και τη νεαρή σάρκα, καλώντας μας να ανακαλύψουμε τα μυστικά που κρύβονται πίσω από, φαινομενικά, ανέμελα παιχνίδια.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 35ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαρσοβίας, ενώ παρουσιάστηκε και στο 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Πρωταγωνιστούν: Ηρώ Μπέζου, Ανθή Ευστρατιάδου, Σοφία Κόκκαλη, Δάφνη Πατακιά.

«Η «Winona» είναι µια ταινία – παιχνίδι. Δεν ξέρεις πότε σου λέει αλήθεια και πότε ψέµατα. Σε διασκεδάζει επειδή δε θέλει να σε στεναχωρήσει. Άλλοτε είναι τρελή κωµωδία, άλλοτε µιούζικαλ ή ταινία µυστηρίου ή µελόδραµα. Οι ηρωίδες οδηγούν προσεκτικά τους θεατές σε µία κρυφή και αποκαλυπτική στιγµή. Πριν µοιραστούν το µυστικό τους, θέλουν να τις έχουµε αγαπήσει, να τις έχουµε καταλάβει και να µην είµαστε αυστηροί. Έτσι κι αλλιώς ότι και αν έχει συµβεί, δεν παύει αυτή η παραλία να είναι πανέµορφη και αυτή η µέρα να είναι η πιο όµορφη µέρα.» – Αλέξανδρος Βούλγαρης