Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, όπου τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτα, ένα νέο είδος «απιστίας» έχει κάνει την εμφάνισή του: το microcheating.
Το φαινόμενο αυτό, που περιλαμβάνει θεωρητικά αθώες διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην κοινότητα των ειδικών ψυχικής υγείας και στα ίδια τα ζευγάρια.
Η Αυστραλή ψυχολόγος Melanie Schilling, η οποία έκανε δημοφιλή τον όρο, περιγράφει το microcheating ως οποιαδήποτε συμπεριφορά που, αν και δεν φτάνει στο επίπεδο της φυσικής ή συναισθηματικής σχέσης, περιλαμβάνει ενέργειες που δεν μπορεί κανείς να συζητήσει ανοιχτά με τον σύντροφό του.
Microcheating: Το νέο φαινόμενο και οι τρόποι εκδήλωσής του
Σύμφωνα με τον William Schroeder, θεραπευτή και ιδιοκτήτη των κέντρων συμβουλευτικής Just Mind στο Austin του Texas, η άνοδος της τηλεργασίας έχει εντείνει το φαινόμενο. «Οι άνθρωποι αναπτύσσουν περισσότερες ψηφιακές σχέσεις, γεγονός που δημιουργεί περισσότερο χώρο για τέτοιες συμπεριφορές», εξηγεί ο Schroeder στο Associated Press.
Οι εκδηλώσεις του microcheating μπορεί να περιλαμβάνουν πολλαπλές μορφές συμπεριφοράς. Από τα συχνά likes σε φωτογραφίες συναδέλφων και την αποστολή προσωπικών μηνυμάτων, μέχρι τις παρατεταμένες συζητήσεις στον χώρο εργασίας και την ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνιση όταν πρόκειται να συναντήσει κανείς συγκεκριμένα άτομα.
Η Dr. Abby Medcalf, ψυχολόγος στο Berkeley της Καλιφόρνια και παρουσιάστρια του podcast “Relationships Made Easy”, επισημαίνει ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, το microcheating εκδηλώνεται κυρίως μέσω μηνυμάτων και αλληλεπιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η σημασία των ορίων στις σύγχρονες σχέσεις αποκτά νέα διάσταση στην ψηφιακή εποχή. Ο Schroeder τονίζει ότι κάθε σχέση έχει τα δικά της όρια, άλλα ρητά συμφωνημένα και άλλα εννούνται. Στη σημερινή εποχή, η γκρίζα ζώνη είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Microcheating: Οι σχέσεις στην ψηφιακή εποχή και η σωστή προσέγγιση
Ιδιαίτερα για τα ζευγάρια που γνωρίστηκαν μέσω εφαρμογών γνωριμιών, είναι κρίσιμο να συζητήσουν εξαρχής θέματα όπως η απενεργοποίηση των εφαρμογών και η αποκλειστικότητα της σχέσης. Επιπλέον, είναι σημαντικό να καθοριστεί με σαφήνεια τι σημαίνει “αποκλειστικότητα” στο πλαίσιο της συγκεκριμένης σχέσης.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η καλύτερη στιγμή για να συζητηθούν αυτά τα θέματα είναι πριν εμφανιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Ωστόσο, αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως η αυξημένη μυστικότητα σχετικά με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου ή η συχνότερη ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να αποτελούν ενδείξεις προβλήματος.
Η προσέγγιση τέτοιων ζητημάτων απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή κατηγοριών και την υιοθέτηση μιας στάσης περιέργειας και ανοιχτού διαλόγου. «Η περιέργεια αποτελεί καλύτερη βάση για συζήτηση», τονίζει ο Schroeder.
Το microcheating μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, με συχνότερο την αναζήτηση του ενθουσιασμού που χαρακτηρίζει τις νέες σχέσεις. Παρόλο που δεν οδηγεί πάντα σε πιο σοβαρές μορφές απιστίας, η αναγνώριση τέτοιων συμπεριφορών μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για ενδοσκόπηση και επαναξιολόγηση της σχέσης.
Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η εμφάνιση τέτοιων συμπεριφορών δεν σηματοδοτεί απαραίτητα το τέλος μιας σχέσης. Αντίθετα, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την ενδυνάμωση και την επανοικοδόμησή της, μέσα από την κατανόηση των βαθύτερων αιτιών που οδήγησαν σε αυτές τις συμπεριφορές.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >