Μαθήματα ελληνικής γλώσσας, μυθολογίας και ιστορίας παρακολουθούν από τις αρχές Απριλίου 15 κρατούμενοι στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων (Κ.Α.Τ.Κ) στον Ελεώνα Θηβών. Τα μαθήματα εντάσσονται στο πρόγραμμα «Οδυσσέας» του Υπουργείου Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης. Για το πρόγραμμα μίλησε στο tvxs.gr ο Διευθυντής του Κέντρου, Γεώργιος Μακρής και ο υπεύθυνος του προγράμματος «Οδυσσέα και ο υπεύθυνος του προγράμματος «Οδυσσέας» στο νομό Βοιωτίας, Αριστείδης Μακρογόνατος.

Ads

«Για όσους δεν είναι κάτοικοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απαραίτητο στοιχείο να κατέχουν αυτό το πιστοποιητικό για να θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι της χώρας. Για να μη χρειάζεται, δηλαδή, να βγάζουν πράσινη κάρτα κλπ, πρέπει να αποκτήσουν μια σειρά από στοιχεία, εκ των οποίων ένα είναι και η πιστοποίηση γλωσσομάθειας και ιστορίας», εξηγεί στο tvxs.gr ο κ. Μακρογόνατος.

«Το πρόγραμμα έχει δύο φάσεις, 125 ώρες η πρώτη, 175 ώρες η δεύτερη. Η πρώτη φάση ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα και στις 2 Μαΐου θα ξεκινήσει το δεύτερο μέρος του προγράμματος», όπως αναφέρει ο κ. Μακρογόνατος. Η πρώτη φάση στοχεύει κυρίως στην κατανόηση της ελληνικής γλώσσας και στη δεύτερη θα διδάσκεται ελληνική γλώσσα αλλά και ιστορία «από την αρχαία ελληνική ιστορία μέχρι σήμερα».

Στο πρόγραμμα που υλοποιείται στο Κέντρο «συμμετέχουν 14 κρατούμενοι αλβανικής καταγωγής και ένας κρατούμενος από τη Σιέρα Λεόνε. Οι περισσότεροι μιλάνε ελληνικά στον προφορικό λόγο και σε πολύ καλό επίπεδο, το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν είναι με τη γραφή», όπως αναφέρει ο διευθυντής του Κ.Α.Τ.Κ στον Ελεώνα Θηβών, Γεώργιος Μακρής.

Ads

«Τα μαθήματα θα τους διευκολύνουν και μέσα στο Κέντρο και μετέπειτα θα τους δώσουν τη δυνατότητα και να μείνουν στην Ελλάδα αλλά και να βρουν μια δουλειά πιο εύκολα», υπογραμμίζει ο κ. Μαυρογόνατος.

Το πρόγραμμα «Οδυσσέας» υλοποιείται σε όλη τη χώρα εδώ και τρία χρόνια και έχει ως σκοπό να παρέχει την απαραίτητη πληροφόρηση σχετικά με τη γλώσσα και την ιστορία σε αλλοδαπούς κατοίκους άνω των 16 ετών, οι οποίοι θέλουν να πάρουν τη μακρά διαμονή στη χώρα», όπως μας πληροφορεί ο κ. Μακρογόνατος. «Στο νομό Βοιωτίας βρίσκονται σε εξέλιξη 20 προγράμματα αυτή τη στιγμή, τα τέσσερα γίνονται στις γυναικείες φυλακές και το ένα μέσα στο Κ.Α.Τ.Κ στον Ελεώνα Θηβών.

Είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κράτος. Το 75% προέρχεται από κοινοτικούς πόρους και το 25% από το ελληνικό κράτος. Υλοποιείται με αυτή τη δομή εδώ και 3 χρόνια. Φέτος ολοκληρώνεται και θα ξεκινήσει με μια άλλη μορφή τον επόμενο χρόνο.

Συγκεκριμένα στο Κ.Α.Τ.Κ στον Ελεώνα Θηβών, «από το Σεπτέμβρη θα λειτουργήσει σχολείο δεύτερης ευκαιρίας ως παράρτημα στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που υπάρχει στις γυναικείες φυλακές του Ελεώνα Θηβών», υποστηρίζει ο κ. Μακρής.