Τη δυνατότητα εκμάθησης ξένων γλωσσών προσφέρει πλέον το διαδίκτυο είτε με πολύ λίγα χρήματα είτε εντελώς δωρεάν. Διαβάστε το ρεπορτάζ τουΕλεύθερου Τύπου.

Ads

Η αλήθεια είναι ότι μια φορά ξεκίνησα να παρακολουθώ online παράδοση για την ιαπωνική γλώσσα, αλλά σύντομα αναγκάστηκα να τα παρατήσω», λέει στον «Ε.Τ.» ο κ Ιωάννης Γκέκας, απόφοιτος ΤΕΙ. «Ηταν όταν ακόμη σπούδαζα στην Κρήτη και έψαχνα κάτι για το πανεπιστήμιο στο Διαδίκτυο. Βρήκα λοιπόν μια ιστοσελίδα, η οποία έλεγε ότι μπορούσες να μάθεις ιαπωνικά στο Διαδίκτυο δωρεάν. Η αγάπη μου για τα manga, τα γιαπωνέζικα κόμικς, δηλαδή, με ώθησε να το προσπαθήσω και ειλικρινά πιστεύω ότι εάν είχα χρόνο να αφιερώσω στην προσπάθεια μπορεί και να τα είχα καταφέρει. Η αλήθεια είναι ότι το σκέφτομαι να προσπαθήσω και πάλι». Ο λόγος για την ιστοσελίδα www.japanese-online.com η οποία από το 1996 παρέχει τις υπηρεσίες της σε όποιους επιθυμούν να γνωρίζουν τόσο την ιαπωνική κουλτούρα όσο και τη γλώσσα.

Είδη

Υπάρχουν δύο ειδών διαδικτυακά προγράμματα εκμάθησης ξένης γλώσσας. Το δωρεάν και το επί πληρωμή. Το δεύτερο μπορεί να φτάσει έως και τα 1.000 δολάρια (περίπου 740 ευρώ) στο σύνολο των μαθημάτων. Το ποσό για τα ελληνικά δεδομένα είναι εξωφρενικό, αφού τα διάφορα φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία διδάσκουν τη γλώσσα ζητώντας τα μισά περίπου χρήματα. Για τα ευρωπαϊκά ή τα αμερικανικά δεδομένα, όμως, το πρόγραμμα εκμάθησης δεν είναι και τόσο ακριβό, αφού οι ξένες γλώσσες που διδάσκονται στα κολέγια κοστίζουν σαφώς περισσότερα χρήματα. Μια ιστοσελίδα που παραδίδει μαθήματα αγγλικών επί πληρωμή είναι η rosettastone.com, όπου ο μαθητής συνομιλεί με τον καθηγητή από το σπίτι του, χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, τη γρήγορη σύνδεση στο Διαδίκτυο, ένα πρόγραμμα τύπου Skype (εφαρμογή που προσφέρει δωρεάν κλήσεις σε άλλους χρήστες που επίσης τη διαθέτουν) και μια κάμερα. Ανάλογη και η προσφορά της ιστοσελίδας tellmemore.com, η οποία θα σας ζητήσει περί τα 390 δολάρια ετησίως (περίπου 288 ευρώ), προκειμένου να σας μάθει αγγλικά, άνευ διδασκάλου όμως. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε πρώτα τις ιστοσελίδες, εκείνες που υπόσχονται να σας διδάξουν πληρώνοντας μόνο κάτι συμβολικό, η babel.com, η οποία χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι ίσως η καταλληλότερη λύση. Με 12 δολάρια το μήνα (8,8 ευρώ) ή 6,60 δολάρια (περίπου πέντε ευρώ) εάν πληρώσετε το πρώτο εξάμηνο προκαταβολικά, μπορείτε να μάθετε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά.
Σε περίπτωση πάλι που δεν θέλετε να πληρώσετε ούτε ευρώ για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, εάν δηλαδή είναι για εσάς ένα χαλαρό χόμπι και οι απαιτήσεις σας είναι ελαφρώς περιορισμένες, τότε προτιμήστε τις ιστοσελίδες εκείνες που θα σας διδάξουν δωρεάν. Το bbc.com/languages θα σας διδάξει δωρεάν περί τις 36 ξένες γλώσσες, άνευ διδασκάλου φυσικά, ενώ σε περίπτωση που θέλετε να δοκιμάσετε κάτι πιο «εξωτικό», τόσο η προαναφερθείσα ιστοσελίδα www.japanese-online.com, όσο και η learn-korean.net προσφέρουν αυτό που ζητάτε. Η μεν πρώτη θα προσπαθήσει να σας μάθει ιαπωνικά, η δε δεύτερη κορεάτικα.

Ads

Smart phone

Εκτός φυσικά από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, μπορείτε να μάθετε τις ξένες γλώσσες και καθήμενοι μπροστά στην οθόνη του έξυπνου κινητού σας (smart phone). Ειδικά για το iphone υπάρχουν εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να μάθετε μια γλώσσα ή τουλάχιστον να συνεννοηθείτε εάν βρίσκεστε στο εξωτερικό. Η σειρά Lonely Planet Phrasebooks (κοστίζει 10 δολάρια – περίπου επτά ευρώ- για κάθε 18 γλώσσες) ή το World Nomads (δωρεάν 23 γλώσσες) αποτελούν αν μη τι άλλο χρήσιμα εργαλεία για τα ταξίδια σας.

Φυσικά, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, αυτή που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθει κανείς μια ξένη γλώσσα, από το να καθίσει δίπλα δίπλα με ένα δάσκαλο, ο οποίος θα του μεταδώσει τις γνώσεις του. Οπως λέει στον «Ε.Τ.» ο κ. Διονύσης Μ., ιδιοκτήτης φροντιστηρίου ξένων γλωσσών στην Αθήνα, «η επαφή με το μαθητή δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Εάν δεν είσαι δίπλα του, να αντιληφθείς αυτό που δεν καταλαβαίνει και να προσπαθήσεις να του το πεις ξανά και ξανά μέχρι να του γίνει απολύτως κατανοητό, τότε δεν νομίζω ότι μπορείς πραγματικά να διδάξεις. Και ο μαθητής δύσκολα θα μπορέσει να φτάσει μέσω Διαδικτύου μόνο σε ένα επίπεδο τόσο υψηλό όσο μπορεί να φτάσει στην αίθουσα διδασκαλίας».