Τα αποφάγια και τα υπολείμματα τροφίμων από το φοιτητικό εστιατόριο στην πανεπιστημιούπολη στα Ιωάννινα δεν θα καταλήγουν στη χωματερή Δουρούτης ή στον ΧΥΤΑ, καθώς το Ίδρυμα εγκατέστησε σύστημα λιπασματοποίησης χωρητικότητας ενός τόνου, το οποίο τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία την Παρασκευή.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της πρυτανείας, τα τροφικά υπολείμματα αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαχείριση των αστικών- στέρεων αποβλήτων λόγω των διασταλαγμάτων και των οσμών που προκύπτουν από τις βιολογικές διαδικασίες. Με τη διαδικασία της λιπασματοποίησης τα τροφικά υπολείμματα θα οδηγούνται σε έναν κλειστού τύπου βιοαντιδραστήρα όπου θα μετατρέπονται σε οργανικό λίπασμα. Έχει προβλεφθεί εγκατάσταση βιοφίλτρων, έτσι ώστε ο χώρος να μην απειλείται από δυσάρεστες οσμές.
Το οργανικό λίπασμα που προκύπτει από την παραπάνω διαδικασία θα αποθηκεύεται και θα χρησιμοποιείται σε αναπλάσεις χώρων, είτε εντός είτε, εφόσον αυτό ζητηθεί, εκτός Πανεπιστημιούπολης. Για την επιτυχία του προγράμματος ανακύκλωσης και για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενεργοποίηση και συμμετοχή φοιτητών, μελών ΔΕΠ και λοιπού προσωπικού της Πανεπιστημιούπολης, εκτός από τη σχετική ενημέρωση, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, προβλέπεται η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών ημερίδων καθώς και η ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Από τα kala nea.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >