Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, συνεπές στο ετήσιο ραντεβού του, συντονίζει την 15η πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών παράκτιων και άλλων φυσικών περιοχών, «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2010» που θα πραγματοποιηθούν από σήμερα 1η έως και την 31 Μαΐου 2010.

Ads

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν το 2010 ως «Έτος Βιοποικιλότητας», και στο πλαίσιο αυτό η εκστρατεία εστιάζει φέτος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είδη και οικοσυστήματα, εξαιτίας της απόρριψης σκουπιδιών. Επίσης, και αυτή τη χρονιά συνεργαζόμαστε με την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που θα πραγματοποιήσει λήψη εικόνων από «χωματερές» στο βυθό, με τη χρήση Κατευθυνόμενου Υποβρύχιου Οχήματος (R.O.V.).

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS καλεί μαθητές και εκπαιδευτικούς, δήμους, περιβαλλοντικούς και άλλους κοινωνικούς φορείς, επιχειρήσεις και εθελοντές κάθε ηλικίας να πάρουν μέρος στη λύση του προβλήματος και να δηλώσουν με τον δικό τους έμπρακτο τρόπο τη βούλησή τους για καθαρότερες θάλασσες και ακτές. Στη διάρκεια της περσινής εκστρατείας η συμμετοχή των εθελοντών δεν είχε προηγούμενο μόνο κατά τη διάρκεια του Μαΐου συμμετείχαν περισσότεροι από 17.500 εθελοντές, οι οποίοι καθάρισαν 279 φυσικές περιοχές (ακτές, βυθούς, όχθες ποταμών/λιμών, πάρκα, άλση κ.α.) σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι καθαρισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και το φθινόπωρο! Με βάση τα στοιχεία μας, στην εκστρατεία συμμετείχαν 256 φορείς σε 36 νομούς της Ελλάδας, από τους οποίους 116 ήταν Σχολεία, 56 Σύλλογοι (καταδυτικοί, αλιευτικοί, ιστιοπλοϊκοί κ.α.), 35 Δήμοι, 19 Επιχειρήσεις, 5 Πρωτοβουλίες Πολιτών – ΜΚΟ και 21 μεμονωμένοι φορείς. Φέτος επιδιώκουμε να συντονιστούν με την προσπάθειά μας ακόμα περισσότεροι εθελοντές για το συμβολικό (και όχι μόνο) εθελοντικό καθαρισμό ακόμη περισσότερων φυσικών περιοχών!

2010 Έτος Βιοποικιλότητας

Τον Φεβρουάριο του 1998 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωνε τη «Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα», στην προσπάθειά της να καθορίσει ένα γενικό πλαίσιο προστασίας, διατήρησης και αειφόρου διαχείρισης ειδών και οικοσυστημάτων, πάνω στο οποίο θα βασίζονταν οι επιμέρους αναπτυξιακές πολιτικές. Στόχος αυτής της στρατηγικής θα ήταν η ανάσχεση του ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας έως το 2010, μέσα από την στοχοθέτηση των αιτιών της μείωσης της βιοποικιλότητας και την υιοθέτηση στρατηγικών με ειδικούς επιμέρους στόχους, που θα εξασφάλιζαν την ανάκαμψή της. Δώδεκα χρόνια μετά και ο στόχος αυτός δεν έχει επιτευχθεί. Η κατάσταση της βιοποικιλότητας σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και ευρω-μεσογειακό επίπεδο είναι ανησυχητική. Η ρύπανση είναι ο τρίτος κατά σειρά πιο βλαπτικός παράγοντας για την βιοποικιλότητα, κυρίως σε ό,τι αφορά στα υδάτινα οικοσυστήματα (εσωτερικά ύδατα και θαλάσσιο περιβάλλον). Τα σκουπίδια στις παραλίες, αλλά και στο βυθό, είναι πλέον συνηθισμένη εικόνα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη κινητοποίησης όλων μας για την προστασία του αναντικατάστατου φυσικού μας πλούτου. Η εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» προσπαθεί «ν’ αλλάξει το τοπίο».

Ads

Γιατί μια εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών;

Οι εθελοντικοί καθαρισμοί, εκτός από το προφανές αποτέλεσμα της εξυγίανσης των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται, αποσκοπούν παράλληλα και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών. Επισημαίνεται η οικολογική αξία των φυσικών περιοχών (παράκτιων, βυθού, ποταμών, λιμνών, δασών κ.α.) οι πιέσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προωθείται η προστασία και βιώσιμη διαχείριση των οικοσυστημάτων αυτών. Με τη δραστηριότητα αυτή οι πολίτες αναγνωρίζουν την ευθύνη τους και εκφράζουν την προσωπική τους δέσμευση να αποτελέσουν μέρος της λύσης του περιβαλλοντικού προβλήματος, να συμβάλουν στην προστασία του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της Μεσογείου, καθώς και στη δημιουργία ενός κοινού, ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος. Με την κοινή μας εθελοντική συνεισφορά τονίζουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια προσωπικά υπεύθυνη στάση που ενδυναμώνει το ρόλο και τα δικαιώματά μας ως πολιτών.

Φέτος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση:

• Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οικοσυστήματα και είδη εξαιτίας της απόρριψης σκουπιδιών.
• Στην ανάγκη να ενσωματωθεί η προστασία της βιοποικιλότητας σε όλες τις τομεακές πολιτικές.
• Στην ανάδειξη του προβλήματος των «χωματερών» στο βυθό της θάλασσας.
• Στη συστηματική καταγραφή των απορριμμάτων.
• Στην ανακύκλωση των απορριμμάτων (σε όσες περιοχές υπάρχει η δυνατότητα).
• Στην προστασία και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών περιοχών.
• Στην ενημέρωση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παράκτια ζώνη (περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές), αλλά και εν γένει στα φυσικά οικοσυστήματα και τα είδη που φιλοξενούν.
• Στην ανάδειξη και προώθηση «πράσινων επαγγελμάτων», που εξασφαλίζουν το συνδυασμό της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών με τη βιώσιμη διαχείριση των οικοσυστημάτων.
• Στην προώθηση ενός βιώσιμου τουρισμού και ανάδειξη της σπουδαιότητάς του για την αναβάθμιση και αναζωογόνηση (οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική) των τοπικών κοινωνιών.