Επικίνδυνες, καθ’ ότι καρκινογόνες διοξίνες βρέθηκαν στο 8% των δειγμάτων τροφίμων και ζωοτροφών που συγκεντρώθηκαν στην Ευρώπη από το 1999 έως το 2008, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Ads

Τα προϊόντα από ήπαρ ζώων και ψαριών παρουσίασαν τα υψηλότεραεπίπεδα διοξινών στην κατηγορία των τροφίμων, ενώ στις ζωοτροφές τα
ιχθυέλαια ήταν αυτά που είχαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση.

«Η μακρόχρονη έκθεση σε υψηλά επίπεδα διοξινών έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί μια σειρά επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου»
αναφέρει η EFSA. «Το γεγονός ότι οι διοξίνες αυτές συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα, ιδιαίτερα στα ζωικά λίπη, συνεχίζει να προκαλεί
ορισμένες ανησυχίες για την ασφάλεια», προσθέτει η αναφορά.

Για τη δημιουργία της έκθεσης χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 7.000 δείγματα που συγκεντρώθηκαν σε 21 ευρωπαϊκές χώρες. Το υψηλό ποσοστό των παράνομων επίπεδων διοξινών στα δείγματα προέκυψε εν μέρει από την «επικεντρωμένη δειγματοληψία κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων συμβάντων ρύπανσης» επισημαίνει η ευρωπαϊκή αρχή, ωστόσο τονίζει ότι οι συνεχείς τυχαίες δοκιμές σε έναν επαρκή αριθμό δειγμάτων είναι αναγκαίες προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή επίπεδα διοξινών στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

Ads