Μετά τα βρετανικά και αμερικανικά ρομπότ, ένα πολύτιμο εργαλείο μέτρησης της ραδιενέργειας στη θάλασσα της Ιαπωνίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) επιστρατεύεται στη μάχη της Φουκουσίμα.
Ads
Ο αισθητήρας αυτός ονομάζεται ΚΑΤΕΡΙΝΑ (από το Καινοτόμος Αισθητήρας Τεχνητής & Φυσικής Ραδιενέργειας) και αποτελεί ένα αυτόνομο υποθαλάσσιο σύστημα που πραγματοποιεί επιτόπιες μετρήσεις ραδιενέργειας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», εφευρέτης της πατέντας είναι ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ δρ Χρήστος Τσαμπάρης, πυρηνικός φυσικός – ωκεανογράφος. Ο μηχανικός Θεόδωρος Δακλαδάς υλοποίησε τα ηλεκτρονικά του συστήματος, όπως όλες τις αναβαθμίσεις που ζητήθηκαν από τους εκάστοτε χρήστες.
«Μιλώ καθημερινά με τον Nuclear Agency της Greenpeace για να σταλεί το σύστημα στην Ιαπωνία για μετρήσεις κεσίου και ιωδίου τόσο στο θαλασσινό νερό, όσο και στο ίζημα. Το πλοίο θα φύγει 10 Μαΐου, οπότε, αν όλα πάνε όπως τα σχεδιάζουμε, το δεύτερο σύστημά μας θα βρεθεί για μετρήσεις στην Ιαπωνία», δηλώνει στην εφημερίδα ο κ. Τσαμπάρης.
«Το σύστημα μπορεί να βοηθήσει πολύ τις ιαπωνικές Αρχές να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος στη θάλασσα και αν συνεχίζεται η διαρροή. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουν πολύτιμα στοιχεία για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», προσθέτει.
Η «ΚΑΤΕΡΙΝΑ» έχει την ικανότητα να μετρά τη ραδιενέργεια στο υδάτινο περιβάλλον (θάλασσα, ποτάμια, ίζημα και υπόγεια νερά) επιτόπια για χρονικά διαστήματα που του καθορίζει ο υπεύθυνος, χωρίς να χρειάζεται να γίνουν δειγματοληψίες και στη συνέχεια μετρήσεις στο εργαστήριο.
Για να πραγματοποιηθεί η καταγραφή των επιπέδων ραδιενέργειας, το μηχάνημα πρέπει να βυθιστεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο της θάλασσας το μηχάνημα, ώστε όταν θα το ξαναβρεί να έχουν καταγραφεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Το σύστημα μπορεί να μετρά χαμηλές ποσότητες ραδιενέργειας (από 0.015Βq/l και πάνω), καθώς και τη ραδιενέργεια στο ίζημα όσο και στο θαλασσινό νερό.
Στην περίπτωση των πυρηνικών ατυχημάτων, όπως της Ιαπωνίας, το σύστημα μπορεί να μετρήσει την τεχνητή ραδιενέργεια (όπως Ιώδιο και Κέσιο) πολύ εύκολα, αφού οι συγκεντρώσεις των ισοτόπων αυτών είναι υψηλές.
Για παράδειγμα Cs-137 υπάρχει ακόμα στο Αιγαίο από το ατύχημα του Τσερνόμπιλ (σε ασήμαντες ποσότητες) μετά από 15 χρόνια! «Μέχρι στιγμής, μετά την εκροή ραδιενέργειας από τη Φουκουσίμα, δεν έχουμε μετρήσει καμία αλλαγή στο Αιγαίο. Αν όμως η κατάσταση χειροτερέψει, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί», σημειώνει ο ερευνητής.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >