Ένας νέος δικτυακός τόπος θα επιτρέψει στις γυναίκες της αιγυπτιακής πρωτεύουσας να καταγγέλλουν γρήγορα, μέσω γραπτού μηνύματος ή Twitter, περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στο δρόμο. Οι καταγγελίες θα εμφανίζονται πάνω σε ένα ψηφιακό χάρτη που θα υποδεικνύει τα πιο επικίνδυνα σημεία. Η αύξηση των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης στη χώρα αποδίδεται στην κακή οικονομική κατάσταση και τον αυξανόμενο φονταμενταλισμό.

Ads

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει σχεδόν κάθε γυναίκα που κινείται στους δρόμους του Καΐρου. Άγνωστοι άνδρες την παρενοχλούν, φωνάζοντας, σφυρίζοντας και αγγίζοντάς την. Ο δικτυακός τόπος με το όνομα Harrasmap, ο οποίος βρίσκεται υπό σχεδιασμό και θα λειτουργήσει σε μερικούς μήνες, θα επιτρέπει την άμεση φόρτωση των μηνυμάτων από τα θύματα παρενόχλησης, σε έναν ψηφιακό χάρτη. Ο χάρτης αυτός, θα υποδεικνύει τις περιοχές και τα σημεία όπου είναι επικίνδυνο για μια γυναίκα να κυκλοφορεί μόνη, ενώ στις πληροφορίες θα έχουν πρόσβαση αστυνομία, ΜΜΕ και ακτιβιστές. Σύμφωνα με εθελόντριες του προγράμματος, και μόνο η αίσθηση ότι δεν είναι μόνη, μπορεί να βοηθήσει μία γυναίκα.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, ωστόσο, μόλις πρόσφατα άρχισε να απασχολεί τις αιγυπτιακές αρχές και τα Μέσα. Η κυκλοφορία ενός βίντεο, που απεικόνιζε τουρίστριες να κακοποιούνται από πλήθος ανδρών στο δρόμο, 4 χρόνια πριν, έφερε το θέμα στην επικαιρότητα. Έρευνα που διενεργήθηκε το 2008, από το αιγυπτιακό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Γυναικών, αποκαλύπτει ότι 83% των Αιγυπτίων και 98% των ξένων γυναικών που διαμένουν στο Κάιρο, έχουν παρενοχληθεί με κάποιο τρόπο, ενώ 62% των ανδρών παραδέχεται ότι έχει παρενοχλήσει.

Σχέδιο νόμου για την τιμωρία της σεξουαλικής παρενόχλησης έχει κατατεθεί στη Βουλή, ωστόσο, δεν έχει ακόμα τεθεί υπό ψηφοφορία. Ακόμη και άνθρωποι σε θέσεις εξουσίας, όπως η Πρώτη Κυρία της Αιγύπτου, Σουζάν Μουμπάρακ, που σε πολλές περιπτώσεις έχει προασπίσει τα δικαιώματα των Αιγυπτίων γυναικών, θεωρεί το θέμα υπερβολή των ΜΜΕ. «Μερικοί κοκορόμυαλοι νεαροί ευθύνονται για αυτό το έγκλημα», δήλωσε.

Ads

Πολλές είναι οι θεωρίες σχετικά με τις αιτίες του προβλήματος. Πολλοί το αποδίδουν στον αυξανόμενο μουσουλμανικό συντηρητισμό, ο οποίος αποκλείει τις γυναίκες από τη δημόσια σφαίρα. Άλλοι, θεωρούν ότι η αύξηση της ανεργίας προκαλεί βαρεμάρα, σύγχυση και μοναξιά στους νεαρούς άνδρες, οδηγώντας τους σε τέτοιες πράξεις. Κάποιοι, το θεωρούν σημάδι γενικής κατάπτωσης των ηθών, λόγω της πολιτικής στασιμότητας και της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Οι γυναίκες φοβούνται να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά, καθώς πολλές φορές θεωρούνται υπεύθυνες οι ίδιες, και κατηγορούνται ότι προκάλεσαν με το ντύσιμο ή τη συμπεριφορά τους. Το Harrasmap τις βοηθά να εκφραστούν, καθώς οι καταγγελίες γίνονται ανώνυμα, και τους προσφέρει ένα αίσθημα αλληλεγγύης, παρέχοντας παράλληλα συμβουλές για την ασφάλειά τους και οδηγίες για τον τρόπο συμπλήρωσης αστυνομικής καταγγελίας. Ωστόσο, δεν αντικαθιστά την αστυνομία, ούτε καλύπτει την ανάγκη νομικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Επιπλέον, δεν μπορεί να βοηθήσει Αιγύπτιες που είναι αναλφάβητες ή δεν είναι εξοικειωμένες με την τεχνολογία.

Η ιδέα της ιστοσελίδας βασίζεται σε μία άλλη, παρόμοια ιστοσελίδα, που ονομάζεται Hollaback, και φιλοξενεί ιστορίες περιστατικών παρενόχλησης ή κακοποίησης γυναικών σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο, περιλαμβάνοντας ακόμα και φωτογραφίες των δραστών. Το Harrasmap βασίζεται σε λογισμικό ανοικτού κώδικα, το οποίο αναπτύχθηκε για να καταγγέλλονται περιστατικά βίας στην Κένυα, μετά τις εκλογές που έγιναν εκεί το 2008. Παρόμοια λογισμικά έχουν λειτουργήσει πειραματικά σε Νότιο Αφρική, Γάζα και Ινδία.

Σύμφωνα με Αιγύπτιες ακτιβίστριες, πάντως, υπάρχει έντονη ανάγκη για την τιμωρία των ένοχων μέσω της δικαστικής οδού, κάτι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω των γραμμών υποστήριξης ή του διαδικτύου. Το 2008, δικαστής καταδίκασε έναν Αιγύπτιο άνδρα σε τρία χρόνια φυλάκισης για σεξουαλική παρενόχληση. Ωστόσο, η υπόθεση θεωρείται μοναδική, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες, η γυναίκα κατάφερε να αρπάξει τον άνδρα που την παρενοχλούσε και να τον σύρει στο αστυνομικό τμήμα.