Νέος φόρος επί των προϊόντων junk-food θα εισαχθεί ως το Μάρτιο του 2010 στη Ρουμανία. Τα κρατικά έσοδα θα διατεθούν για τα προγράμματα υγείας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το EurActiv. Μία τέτοια κίνηση πάντως αποτελεί μεγάλη καινοτομία στον παγκόσμιο χάρτη.

Ads

Ο νέος φόρος θα επιβληθεί στις εταιρείες που παράγουν ή εισάγουν ανθυγιεινά τρόφιμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, λιπαρά, ζάχαρη και συντηρητικά. Πιο συγκεκριμένα, τα προϊόντα που θα φορολογούνται θα ορίζονται ως προϊόντα fast food, ως κέικ και βιομηχανικής παραγωγής γλυκά, σνακ και πατατάκια καθώς και αναψυκτικά.

Ο υπουργός υγείας της Ρουμανίας, Attila Czeke, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι θα εισαγάγει το φόρο των τροφίμων fast-food, προκειμένου τα έσοδα να αξιοποιηθούν για τη στήριξη των προγραμμάτων υγείας της χώρας. ανέφερε επιπλέον ότι έχει ζητήσει από την κυβέρνηση του να προετοιμάσει τις λεπτομέρειες για την επιβολή του νέου φόρου. Υποσχέθηκε δε να διεξάγει συζητήσεις με τους παραγωγούς και τους διανομείς των εν λόγω προϊόντων.

Το υπουργείο στήριξε την πρότασή του αυτή, επισημαίνοντας πως παρατηρείται μεγάλη έξαρση της παχυσαρκίας στην Ευρώπη και τονίζοντας ότι οι τροφές junk food αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη και υπέρτασης.

Ads

«Οι ανθυγιεινές τροφές αυξάνουν τον αριθμό των πρόωρων θανάτων αλλά και των δαπανών στον τομέα της υγείας. Παράλληλα μειώνουν την παραγωγικότητα, βλάπτουν την ποιότητα και μειώνουν το προσδόκιμο της ζωής» αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου υγείας της Ρουμανίας.

Για αύξηση των τιμών προειδοποίησε από την πλευρά του, ο Dragos Frumosu, επικεφαλής της ομοσπονδίας βιομηχανιών τροφίμων της Ρουμανίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Mediafax, τόνισε πως οι φόροι θα αναγκάσουν τις βιομηχανίες να αυξήσουν τις τιμές αλλά και να στραφούν σε άλλες χώρες προκειμένου να πουλήσουν με καλύτερους όρους τα προϊόντα τους. Κατήγγειλε επιπλέον ότι το νομοσχέδιο καταρτίστηκε χωρίς την προαπαιτούμενη δημόσια συζήτηση.

Το ενδεχόμενο επιβολής ενός ανάλογου φόρου για τo junk food υπήρξε για αρκετά χρόνια αντικείμενο διαβούλευσης στις ΗΠΑ, ωστόσο το μέτρο ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Πηγή: EurActiv.com