Την θλιβερή πλευρά της υποτιθέμενης εννοιολογικής σύγχρονης τέχνης αναδείκνυε, ανέκαθεν, το «έργο τέχνης» της μπανάνας που είναι κολλημένη με αυτοκόλλητη ταινία σε λευκό τοίχο, αλλά το τελευταίο διάστημα οι «εξελίξεις» στο θέμα ξεπερνούν κάθε όριο ευτελισμού της οικονομίας της αγοράς τέχνης, της ανθρώπινης δημιουργικότητας, και της ίδιας της Τέχνης συνολικά.

Ads

Ήταν εξ αρχής το απόλυτο τρολάρισμα ο σκοπός του μπανανο-έργου, και έφτασε στο αποκορύφωμα όταν ο 30άρης γιάπης Τζάστιν Σαν, σινοαμερικανός επιχειρηματίας και ιδρυτής της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Tron, ο οποίος πρόσφατα αγόρασε έναντι 6 εκατομμυρίων δολαρίων το έργο «Comedian» του εικονοκλάστη και προβοκάτορα ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν, τήρησε την Παρασκευή την υπόσχεσή του να φάει το φρούτο.

Σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ, έφαγε την μπανάνα ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων και ινφλουένσερ.

Ο Σαν εκφώνησε προηγουμένως μια ομιλία χαρακτηρίζοντας το έργο «εμβληματικό» και κάνοντας παραλληλισμούς ανάμεσα στην εννοιολογική τέχνη και τα κρυπτονομίσματα.

Ads

«Είναι πολύ καλύτερη από τις άλλες μπανάνες», δήλωσε μετά την πρώτη μπουκιά. «Είναι αληθινά πολύ καλή», υπογράμμισε.

Είχε πουληθεί την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη έναντι 6,2 εκατομμυρίων δολαρίων (5,9 εκατ. ευρώ) σε πλειστηριασμό που οργανώθηκε από τον οίκο Sotheby’s.

Ο Τζάστιν Σαν δήλωσε πως τα πρώτα δέκα δευτερόλεπτα μετά την πώληση του φαινόταν «απίστευτο» το ότι είχε κερδίσει τον πλειστηριασμό. Στα επόμενα δέκα δευτερόλεπτα, είχε αποφασίσει ότι θα έτρωγε την μπανάνα.

«Το να την φάει κάποιος στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου μπορεί επίσης να αποτελέσει τμήμα της ιστορίας αυτού του έργου τέχνης», εξήγησε σήμερα.

Το έργο υφίσταται σε τρία αντίτυπα. Υποτίθεται ότι θέτει ερωτήματα για την έννοια της τέχνης και την αξία της. Έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις αφότου εκτέθηκε για πρώτη φορά το 2019 στο Μαϊάμι.

Ο ιδιοκτήτης ενός από τα έργα αυτά παίρνει πιστοποιητικό γνησιότητας καθώς και οδηγίες για τον τρόπο που θα πρέπει να αντικαθιστά το φρούτο, όταν αυτό αρχίζει να σαπίζει.

Ο Τζάστιν Σαν συνέκρινε σήμερα τα έργα εννοιολογικής τέχνης, όπως το «Comedian», με την τέχνη NFT και την αποκεντρωμένη τεχνολογία blockchain.

«Τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα και τις ιδέες υφίστανται ως πνευματική ιδιοκτησία και στο Ίντερνετ, σε αντίθεση με κάτι φυσικό», υπογράμμισε.

Ο Τζάστιν Σαν ανακοίνωσε εξάλλου αυτή την εβδομάδα μια επένδυση 30 εκατομμυρίων δολαρίων (28,4 εκατ. ευρώ) στη World Liberty Financial, μια πλατφόρμα τοποθέτησης και δανεισμού σε κρυπτονομίσματα, που υποστηρίζεται από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Οι συμμετέχοντες στη σημερινή εκδήλωση έλαβαν ο καθένας εν είδει ενθυμίου μια κολλητική ταινία και μια μπανάνα.