Στην κορυφή της λίστας των πιο ευτυχισμένων χωρών παραμένουν για άλλη μια χρονιά οι Σκανδιναβικές, με τη Φινλανδία να κρατά για έβδομη συνεχή χρόνια την πρωτιά.

Ads

Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά χαμηλά, στην 64η θέση, καθώς υποχώρησε κατά έξι θέσεις σε σχέση με το 2023.

Αξίζει να σημειωθεί πως η φετινή έκθεση είναι η πρώτη που περιλαμβάνει ξεχωριστές κατατάξεις ανά ηλικιακή ομάδα.

Σε αρκετές, αλλά όχι σε όλες τις περιοχές, οι νέοι είναι πιο ευτυχισμένοι από τους ηλικιωμένους. Στη Βόρεια Αμερική ωστόσο τα ποσοστά ευτυχίας έχουν μειωθεί τόσο απότομα για τους νέους που είναι πλέον λιγότερο ευτυχισμένοι από τους ηλικιωμένους.

Ads

Αντίθετα, στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι νέοι είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι από τους ηλικιωμένους. Στη Δυτική Ευρώπη, τα ποσοστά ευτυχίας είναι παρόμοια σε όλες τις ηλικίες.

Επίσης, για το διάστημα 2021-2023 τα αρνητικά συναισθήματα ήταν σε κάθε περιοχή πιο διαδεδομένα για τις γυναίκες απ’ ότι για τους άνδρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες (23η θέση) και η Γερμανία (24η θέση) δεν βρίσκονται στην πρώτη 20άδα, ως ένα βαθμό λόγω της αύξησης της ευτυχίας σε άλλες χώρες, όπως η Τσεχία (18η θέση), η Λιθουανία (19η θέση) και η Σλοβενία ( 21η θέση)

Το Αφγανιστάν παραμένει η χώρα με τη χαμηλότερη κατάταξη στον κόσμο ως προς τον βαθμό ευτυχίας των κατοίκων της.

Τα κριτήρια και η ταυτότητα της έρευνας

Η έκθεση δημοσιεύεται κάθε χρόνο κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, η οποία έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη στις 20 Μαρτίου και βασίζεται σε δεδομένα ερευνών σε περισσότερες από 140 χώρες.

Οι χώρες κατατάσσονται με βάση τις εκτιμήσεις για τον μέσο όρο ζωής κατά τα τρία προηγούμενα χρόνια, στην προκειμένη περίπτωση από το 2021 έως το 2023.

Την έκθεση διενήργησαν η εταιρεία Gallup, το Ερευνητικό Κέντρο Ευημερίας της Οξφόρδης, το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και μια συντακτική επιτροπή.

Η έρευνα ζητά από κάθε συμμετέχοντα να βαθμολογήσει τη ζωή του στο σύνολό της, εξετάζοντας επίσης έξι βασικές παραμέτρους: κατά κεφαλήν ΑΕΠ, κοινωνική υποστήριξη, προσδόκιμο υγιούς ζωής, ελευθερία, γενναιοδωρία και αντιλήψεις σχετικά με τη διαφθορά.

Οι 20 πιο ευτυχισμένες χώρες

  1. Φινλανδία
  2. Δανία
  3. Ισλανδία
  4. Σουηδία
  5. Ισραήλ
  6. Ολλανδία
  7. Νορβηγία
  8. Λουξεμβούργο
  9. Ελβετία
  10. Αυστραλία
  11. Νέα Ζηλανδία
  12. Κόστα Ρίκα
  13. Κουβέιτ
  14. Αυστρία
  15. Καναδάς
  16. Βέλγιο
  17. Ιρλανδία
  18. Τσεχία
  19. Λιθουανία
  20. Βρετανία