Πλήθος κόσμου συρρέει αυτές τις μέρες στον βοτανικό κήπο Μέισε, βόρεια των Βρυξελλών, για να θαυμάσει ένα γιγάντιο λουλούδι με την ονομασία «Φαλλός του Τιτάνα».

Ads
Ένας επισκέπτης κοιτάζει έναν ανθισμένο Amorphophallus Titanum στον εθνικό βοτανικό κήπο του Βελγίου στο Meise. (EPA/FRANCOIS WALSCHAERTS BELGIUM OUT)

 

Ύψους δύο μέτρων, ο «Φαλλός του Τιτάνα» (η επιστημονική του ονομασία είναι Amorphophallus titanum και αποδίδεται στα ελληνικά και ως «άμορφος φαλλός») οφείλει το παρατσούκλι του στο φαλλικό σχήμα του.

EPA/FRANCK ROBICHON

 

Ads

Επίσης άνθισε και αλλού:

Είναι εγγενές στο τροπικό δάσος της Σουμάτρας της Ινδονησίας, όπου θεωρείται απειλούμενο είδος, εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών.

Το άλλο χαρακτηριστικό του Amorphophallus titanum είναι η δυσοσμία του, γνωστό και με ένα άλλο παρατσούκλι, «λουλούδι πτώματος», γιατί μυρίζει σαν πτώμα σε αποσύνθεση, ανθίζει μόνο για 72 ώρες το πολύ, και χρειάζεται κανείς να περιμένει τουλάχιστον τρία χρόνια, και μερικές φορές πολύ περισσότερο, πριν το δει ξανά ανθισμένο.

Αυτή η δυσοσμία, η οποία είναι παρόμοια με αυτήν των «σκουπιδιών που μένουν πολύ καιρό στον ήλιο», έχει σκοπό να προσελκύσει έντομα επικονίασης, που εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή του, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μανόν Βαν Χόϊε, εκπρόσωπος του βοτανικού κήπου.