Έτοιμο για κατανάλωση θα είναι σε έξι μήνες τεχνητό κρέας που κατασκευάζεται σε εργαστήριο, σύμφωνα με Ολλανδούς επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να παραγάγουν τμήματα μυϊκού ιστού από βλαστοκύτταρα ζωικών κυττάρων. Το «κρέας του σωλήνα» δεν έχει καμία διαφορά, σε ότι αφορά τη μεταχείρισή του, σε σύγκριση με το κρέας που προέρχεται από τα ζώα.

Ads

Όπως αποκαλύπτει το «New Scientist» και η βρετανική «Τέλεγκραφ» η ομάδα των επιστημόνων που ασχολείται το τεχνητό κρέας έχει ήδη πραγματοποιήσει πειράματα με κύτταρα χοίρων ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε εργαστηριακές δοκιμές και με μοσχρίσιο κρέας, μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η εργαστηριακή παρασκευή κρέατος ωστόσο φαίνεται πως προκαλεί ερωτηματικά γύρω από την οικονομία αλλά και την κοινωνία. Η κάλυψη των διατροφικών αναγκών του αυξανόμενου πληθυσμού της Γης αποτελεί πανανθρώπινο ζήτημα που συζητείται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, ζωόφιλοι και φυτοφάγοι τάσσονται κατά των μαζικών σφαγών ζώων και ασκούν σκληρή κριτική στις «βιομηχανικές» συνθήκες διαβίωσής που παρατηρούνται στην κτηνοτροφία.

Η ασφάλεια του «κρέατος του σωλήνα» για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, οι τυχόν επιπτώσεις στην οικονομία από τη μαζική παραγωγή του, αλλά και το πόσοι καταναλωτές θέλουν να δοκιμάσουν το τεχνητά κατασκευασμένο κρέας, παραμένουν έως σήμερα αναπάντητα ερωτηματικά.

Ads

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ Μαρκ Ποστ, επικεφαλής της ομάδας που πέτυχε την δημιουργία του κρέατος, εξηγεί ότι ακόμα η τεχνική κατασκευής δεν είναι ώριμη για μαζική παραγωγή. Εκτιμά όμως ότι όταν διασφαλιστεί οριστικά πως το εργαστηριακό κρέας είναι αρκετά νόστιμο και ασφαλές για κατανάλωση από τους ανθρώπους, τότε οι γραμμές παραγωγής νέων μονάδων κρέατος θα μπορούσαν να στηθούν γρήγορα και φθηνά.