Η βροχή των Περσείδων αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα. Πρόκειται για μία βροχή διαττόντων που παρατηρούνται κάθε χρόνο από τα μέσα του Ιούλη μέχρι και τα τέλη Αυγούστου.

Ads

Οι πρώτοι φετινοί Περσείδες άρχισαν να πέφτουν με αργούς ρυθμούς από τις 26 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 15-16 Αυγούστου, με το φαινόμενο να κορυφώνεται στο διήμερο 12-13 του μηνός. Στο μέγιστο της βροχής πέφτει περίπου ένα μετέωρο το λεπτό, δηλαδή περίπου 60-70 περσείδες την ώρα. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετεώρων φέτος αναμένεται η εμφάνιση περίπου 100 μετεώρων ανά ώρα, τη νύχτα μεταξύ της 12ης και 13ης Αυγούστου.

Τα «πεφταστέρια» αυτής της εποχής είναι υπολείμματα – σωματίδια σκόνης που άφησε πίσω του πριν από 18 χρόνια ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ (Swift-Tutle) και βρίσκονται σε τροχιά στο ηλιακό μας σύστημα επηρεαζόμενα από το μαγνητικό σύστημα των πλανητών. Μία φορά τον χρόνο, κατά το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου, η τροχιά τους διασταυρώνεται με αυτή της Γης, η οποία τα έλκει.

Εισερχόμενα στην ατμόσφαιρα της Γης, τα σωματίδια αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ. και σχηματίζουν μια φωτεινή σφαίρα που κινείται με ταχύτητα 200.000 χλμ./ώρα, αφήνοντας πίσω τους μια «ουρά». Αυτό ονομάζεται διάττοντας αστέρας, μετέωρο ή πεφταστέρι, και φαίνεται από τη Γη με γυμνό μάτι, σε περιοχές με καθαρό ουρανό και μακριά από τα φώτα των πόλεων. Οι συγκεκριμένοι διάττοντες ονομάστηκαν Περσείδες γιατί δείχνουν να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Περσέα.

Ads

Τις χρονιές 1991 και 1992 σημειώθηκε έξαρση του φαινομένου με παρατήρηση περίπου 400 μετεώρων την ώρα. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε στα τέλη της δεκαετίας φτάνοντας τα 100 περίπου μετέωρα την ώρα ενώ το 2000 ήταν πολύ λιγότερα. Αυτό συνδέεται με την περίοδο που ο κομήτης Swift-Tuttle περνάει από το ηλιακό μας σύστημα, δηλαδή περίπου κάθε 130 χρόνια, και σημαίνει ότι όσο απομακρύνεται η απόσταση του κομήτη από τη Γη, τόσο λιγότερα μετέωρα βλέπουμε.

Αστροβραδιές σε Σέρρες και Καβάλα

«Αστροβραδιές» θα διοργανώσουν και φέτος όπως κάθε χρόνο σε Καβάλα και Σέρρες ειδικοί και μη που λατρεύουν το φαινόμενο με τα πεφταστέρια. Αυτό το Σαββατοκύριακο σε ορεινά υπαίθρια παρατηρητήρια στους Νομούς Σερρών και Καβάλας θα σπεύσουν χιλιάδες επισκέπτες για να θαυμάσουν το ονειρικό θέαμα της «Βροχής των Περσείδων».

Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει σε υψόμετρο 1.050 μέτρων από την «Αστροπύλη» Σερρών, στο ορεινό σύμπλεγμα της Βροντούς. Ο κορυφαίος Έλληνας αστροφυσικός, τιμημένος δύο φορές από τη NASA με το Μετάλλιο Εξαίρετων Επιστημονικών Επιτευγμάτων, Στ. Κριμιζής, θα είναι ο επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής. Την ίδια ώρα, κάτοικοι και επισκέπτες της Μουσθενής Καβάλας, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το φαινόμενο στους πρόποδες του Παγγαίου αλλά και να ενημερωθούν από την αστροφυσικό, Ε. Χατζηχρήστου.