Δύσκολες ημέρες προμηνύονται για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που σχετίζονται με το αλκοόλ, ένα μέρος του οποίου δεν είναι και πολύ… «αγνό». Και αυτό διότι αναμένονται αιφνιδιαστικές έφοδοι το επόμενο διάστημα σε κάβες, ποτοποιεία και νυχτερινά μαγαζιά από τη Διεύθυνση Αλκοόλης, Οίνου και Ζύθου του Γενικού Χημείου του Κράτους από κοινού με την Αστυνομία. Πρόκειται για καινούργιο τρόπο ελέγχου, στην προσπάθεια να περιοριστεί η διακίνηση νοθευμένων ποτών – τα γνωστά και ως «μπόμπες».

Ads

Άρθρο στην εφημερίδα «το Βήμα», 27 Ιουλίου 2010

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης κ. Γιώργος Σιαμαντάς διαβεβαιώνει: «Οι έλεγχοι με την Αστυνομία είναι ένα καινούργιο μέτρο. Εχουμε ήδη αρχίσει να “σαρώνουμε” τα μαγαζιά. Πηγαίνουμε στα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης το βράδυ όπου υπάρχει μεγάλη κατανάλωση, για να ελέγξουμε καλύτερα αν γίνεται νοθεία ή όχι». Η παρασκευή νοθευμένων ποτών επιτυγχάνεται με τη χρήση υγρών παρόμοιων με αυτών που χρησιμοποιούνται σε μηχανές των ψυγείων και καθαριστικά υλικά! Επειτα, προκειμένου να «πλασαριστεί» στον πελάτη, μπαίνει σε κάποιο άδειο μπουκάλι γνωστής μάρκας ποτού. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα η ετικέτα γνωστής μάρκας τοποθετείται πάνω στο μπουκάλι-«μπόμπα», ώστε να «πείσει» για την αυθεντικότητά του. Τα «τσουχτερά» πρόστιμα είναι πάντως μόνο η αρχή των κυρώσεων που μπορούν να επιβληθούν από την αρμόδια Διεύθυνση του Χημείου, καθώς αν το ποσοστό της νοθείας είναι μεγάλο, μπορεί ο ιδιοκτήτης ακόμη και να παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Χημείου, η χρήση νοθευμένων ποτών τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει φθίνουσα πορεία, τουλάχιστον όσον αφορά την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς τα νησιά παρουσιάζονται πιο… πιστά στο συγκεκριμένο «άθλημα». Εκφράζονται όμως φόβοι το επόμενο διάστημα να διευρυνθεί η διακίνησή τους, λόγω της μεγάλης αύξησης της φορολογίας στα ποτά, οπότε και οι ιδιοκτήτες πιθανόν είναι να προσπαθήσουν να αποφύγουν έξοδα, αφού τα νοθευμένα ποτά είναι ως και τέσσερις φορές φθηνότερα από τα «καθαρά». Συγκεκριμένα σε μια φιάλη 700 ml με 40% αλκοόλ, ο Φόρος Ειδικής Κατανάλωσης είναι 7,14% ενώ ο ΦΠΑ είναι 23%.

Ads

Οι επαγγελματίες της νύκτας πάντως εκτιμούν ότι η νόθευση ποτών μόνο εις βάρος της δουλειάς τους αποβαίνει. Για τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Μπάρμεν κ. Κωνσταντίνο Στεφανακίδη «οι μπάρμεν πρέπει να αποφεύγουν να σερβίρουν τέτοια ποτάκαι να προσέχουν σε τι μαγαζί δουλεύουν, τι φήμη έχει. Και αυτό γιατί στην ουσία ο μπάρμαν είναι πωλητής, δεν πρέπει να δέχεται να πουλάει κάτι σκάρτο στον πελάτη. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να το συναντήσει κανείς κυρίως στα μεγάλα μαγαζιά, όπου υπάρχει και μεγαλύτερη κατανάλωση. Φυσικά στα νησιά είναι πολύ αυξημένο. Για να καταλάβει κανείς για τι μιλάμε, αρκεί μόνο να πούμε πως από τα νοθευμένα ποτά που υπάρχουν στην Ελλάδατο 70% βρίσκεται στα νησιά. Πιο εύκολο είναι να διαπράξει κανείς νοθεία στα κοκτέιλ, όπου αναμειγνύονται πολλά ποτά. Εκεί ο πότης δυσκολεύεται να το καταλάβει».

Ο κ. Λευτέρης Γεωργιάδης διατηρεί νυχτερινό μαγαζί στη Θεσσαλονίκη και βρίσκεται στον χώρο από το 1982. «Αυτό το φαινόμενο, της “μπόμπας”, υπάρχει από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Μάλιστα παλιότερα γινόταν με τον εξής τρόπο:έρχονταν στο μαγαζί όπου δούλευα ως μπάρμαν στη Μύκονοολόκληρες νταμιτζάνες γεμάτες με νοθευμένο ποτό, χύμα, και υπήρχε ειδική βάρδια για τους εργαζομένους να γεμίζουν τα μπουκάλια που έχουν αδειάσει με αυτό το ποτό! Κατά τη γνώμη μου, είναι και το αν σέβεσαι τον πελάτη ένα θέμα. Αν τον σέβεσαι θα τρέξεις, θα ψάξεις να βρεις καλή κάβα να προμηθευτείς τα ποτά, ώστε να ξέρεις πως ό,τι σερβίρεται στο μαγαζί σου είναι 100% καθαρό».

Γαστρεντερικές διαταραχές ως και τύφλωση!

Τα νοθευμένα ποτά δεν πρέπει να τα πίνουμε «ελαφρά τη καρδία» καθώς έχουν πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις από το να μη μας αρέσει το ποτό που έχουμε παραγγείλει. Ο γιατρός κ. Πάνος Κοκκινάκης προειδοποιεί και ενημερώνει: «Το νοθευμένο ποτό είναι κάτι άκρως επικίνδυνο για την υγεία μας. Ανάλογα με το πόσο νοθευμένο είναι ένα ποτό, αλλά και τι ποσότητα θα καταναλώσει κάποιος πελάτης, κρίνεται και η ζημιά η οποία μπορεί να προκληθεί στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, γαστρεντερική αιμορραγία, βλάβες στο αίμα, βλάβες στα μάτια, ακόμη και ολική τύφλωση, και μάλιστα μη αναστρέψιμη».