Καινοτόμο και πολλά υποσχόμενο προϊόν αποτελεί η «ενεργειακή τσάντα» που παρουσιάστηκε στο σταντ του εργαστηρίου νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ κατά την 75η ΔΕΘ. Το τεχνολογικό επίτευγμα που προέκυψε από τη συνεργασία του ΑΠΘ και μεγάλης γερμανικής εταιρείας, έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει το ηλιακό φως σε ηλιακή ενέργεια, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους κατόχους του να το χρησιμοποιούν ως φορτιστή για τις ηλεκτρονικές μικροσυσκευές τους.

Ads

Οι ενεργειακές τσάντες είναι επικαλυμμένες με εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά, τα οποία είναι σε θέση να φορτίσουν τον υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο ή mp3 κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με το Στέργιο Λογοθετίδη, επικεφαλής του εργαστηρίου νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, σύντομα οι ηλιακές τσάντες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως κεραίες για ασύρματο Ίντερνετ. Ο ίδιος προσθέτει ότι «τα οργανικά εκτυπωμένα ηλεκτρονικά υλικά αποτελούν μια επαναστατική τεχνολογική δραστηριότητα, με απεριόριστες εφαρμογές και με πολύ μεγάλη δυναμική για εμπορικές εφαρμογές, που αναμένεται να φθάσουν τα 9 δισ. ευρώ μέχρι το 2012. Με τη μέθοδο της εκτύπωσης των αγώγιμων οργανικών υλικών σε πλαστικές μεμβράνες εξασφαλίζεται η μεταφορά όλης της τεχνογνωσίας με μικρό κόστος».

Τα εύκαμπτα αυτά υλικά μπορούν να εφαρμοστούν και σε υφάσματα, ρούχα και τέντες. Επίσης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και δύο ιδιωτικές εταιρείες θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα το έργο ανάπτυξης νανοϋλικών με βιοενεργούς παράγοντες, που μπορούν να διορθώσουν ή να θεραπεύσουν προβλήματα οστεοπόρωσης και αναγέννησης χόνδρων, αποδεικνύοντας έτσι το ευρύ φάσμα εφαρμογών της νανοτεχνολογίας ακόμη και στον τομέα της ιατρικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενεργειακές τσάντες πωλούνται ήδη στην Ευρώπη και το διαδίκτυο ανοίγοντας το δρόμο στους Έλληνες ερευνητές να κοιτάζουν με ελπίδα το μέλλον.

Ads