Τα προβλήματα πείνας που αντιμετωπίζουν οι χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, καθώς και τη συμβολή των δυτικών κρατών και εταιρειών σε αυτά, παρουσίασε την Τετάρτη μέσα από ένα βιωματικό εργαστήρι η ActionAid, προτείνοντας βιώσιμες λύσεις και στρατηγικές αντιμετώπισης του φαινομένου. Της Νικολέττας Ρούσσου
Ads
Έναν έξυπνο και διαδραστικό τρόπο επέλεξαν οι υπεύθυνοι της ActionAid, προκειμένου να απεικονίσουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος της πείνας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Χρησιμοποιώντας πραγματικό φαγητό, παρουσίασαν την ποσότητα τροφής που αναλογεί στους πολίτες στα διάφορα μέρη του πλανήτη, αναδεικνύοντας έτσι την ανισότητα στον καταμερισμό του πλούτου και των τροφίμων, ως την κύρια αιτία υποσιτισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ποσοστά του υποσιτισμού που είναι ιδιαίτερα αυξημένα, με τους μελετητές να κάνουν λόγο για 870 εκατομμύρια κόσμου που πηγαίνουν για ύπνο νηστικοί και για 2,5 εκατομμύρια παιδιά τα οποία πεθαίνουν από ασιτία κάθε χρόνο.
Στη συνέχεια, μέσω της προβολής ενός βίντεο με αντικείμενο τη ζωή ορισμένων γυναικών από την Αφρική, οι υπεύθυνοι της οργάνωσης μίλησαν για τις βασικές αιτίες που οδηγούν στην όξυνση του προβλήματος. Η απελευθέρωση των αγορών έχει επιτρέψει τα χρηματιστηριακά παιχνίδια και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, με αποτέλεσμα το σύστημα παραγωγής τροφής να έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμβάλει στην αύξηση της τιμής των τροφίμων. Έτσι τα τρόφιμα έπαψαν να έχουν χρηστική αξία, αλλά μετατράπηκαν σε αντικείμενο επενδύσεων και κερδοσκοπίας, όπως φαίνεται και από τα ποσοστά, εφ’ όσον στις αναπτυγμένες χώρες το μέσο νοικοκυριό ξοδεύει το 10%-20% του εισοδήματος του σε τροφή, ενώ στις αναπτυσσόμενες το ποσοστό αυτό ανέρχεται έως το 80%.
Επιπλέον η παραμέληση των μικρών παραγωγών των ευπαθών αυτών περιοχών, σε συνδυασμό με την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα ως κύριου φορέα ανάπτυξης από την πλευρά της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Δ.Ν.Τ, αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες για την πρόκληση της πείνας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη θέση των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς μολονότι παράγουν το 60%-80% της τροφής, τους ανήκει μόλις το 1% της γης στην Αφρική, λαμβάνοντας το χρόνο μόνο το 7% της παρεχόμενης βοήθειας.
Αίσθηση προκάλεσε στους συμμετέχοντες το γεγονός ότι η «πράσινη» λύση των βιοκαυσίμων της Ε.Ε, υπολογίζεται πως οδήγησε 30 εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα. Σύμφωνα με μελέτες της ActionAid το 40-60% της αρπαγής της αφρικανικής γης από τους δυτικούς οφείλεται στην καλλιέργεια των βιοκαυσίμων. Συγκεκριμένα η αύξηση στη ζήτηση των τροφίμων που είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια των βιοκαυσίμων, καθώς και η εκτόπιση των καλλιεργειών τροφής για την παραγωγή τους, έχουν οδηγήσει στην αύξηση της τιμής των τροφίμων. Ενδεικτικά η ποσότητα καλαμποκιού που χρειάζεται για να γεμίσει το ντεπόζιτο ενός 4×4, θα μπορούσε να θρέψει ένα παιδί για ένα ολόκληρο χρόνο.
Ωστόσο όπως τόνισαν και οι διοργανωτές της εκδήλωσης, οφείλει κανείς να δώσει προσοχή στις λύσεις οι οποίες μπορούν να προταθούν για την βελτίωση της κατάστασης και όχι στα προβλήματα. Ο πρώτοι φορείς που οφείλουν να αναλάβουν δράση, είναι οι κυβερνήσεις των αναπτυγμένων κρατών αφ’ ενός με τη στήριξη, την κοινωνική ασφάλιση, και τη διατροφική ενίσχυση των πληθυσμών των τριτοκοσμικών κρατών και αφ’ ετέρου, με την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας των εταιρειών εις βάρος τους. Οι υπεύθυνοι της ActionAid υποστήριξαν ότι είναι σημαντικό να αναλάβουν δράση και οι άνθρωποι του δυτικού κόσμου, τόσο ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες, με το να ασκήσουν πολιτική πίεση στις κυβερνήσεις και στις εταιρείες, όσο και ως καταναλωτές. Όπως είπε χαρακτηριστικά η Γλυκερία Αράπη, διευθύντρια της λογοδοσίας και της οργανωσιακής ανάπτυξης της ActionAid «… δεν ωφελεί μόνο να μοιράζουμε το φαγητό που μας περισσεύει σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, αλλά και να μειώσουμε τις σπατάλες μας σε τρόφιμα. Όσο πιο πολλά τρόφιμα αγοράζουμε τόσο οι τιμές τους αυξάνονται σύμφωνα με τους νόμους της ελεύθερης αγοράς…».
Έπειτα, επισημάνθηκε ο βασικός ρόλος των Μ.Μ.Ε, όσον αφορά την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα προβλήματα των αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και την ενθάρρυνση τους να αναλάβουν ενεργό δράση. Στο τέλος της εκδήλωσης τα μέλη της ActionAid παρέθεσαν γεύμα στους παρευρισκομένους, ανάμεσα στους οποίους ήταν η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη, η παρουσιάστρια και δημοσιογράφος Λυδία Παπαϊωάννου και ο σεφ Βασίλης Καλλίδης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >