Ο λόγος για το εκχύλισμα ενός συνηθισμένου αγριόχορτου που φαίνεται να προσφέρει τη δυνατότητα μιας σύγχρονης ήπιας θεραπείας κατά των καρκίνων του δέρματος, με εξαίρεση το μελάνωμα, την πιο θανατηφόρα μορφή.

Ads

Βέβαια, αν και το συγκεκριμένο αγριόχορτο χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό βότανο ήδη από τα παλιά χρόνια, οι Βρετανοί επιστήμονες, που ανακάλυψαν την θεραπεία, συνιστούν στους ασθενείς να μην αρχίσουν μόνοι τους να πειραματίζονται, καθώς μπορεί να προκληθεί ερεθισμός του δέρματος και των ματιών. Πρέπει να κάνουν υπομονή, καθώς η συγκεκριμένη φαρμακευτική θεραπεία είναι ακόμα σε στάδιο δοκιμής.

Οι επιστήμονες αυτοί έδωσαν σε 36 ασθενείς που υπέφεραν από καρκίνο του δέρματος εκχύλισμα από ζιζάνιο του γένους ευφορβία (Euphorbia peplus), ένα είδος μικρής γαλατσίδας, το οποίο οι πάσχοντες άπλωναν στις καρκινικές αλλοιώσεις του δέρματός τους μια φορά τη μέρα.

Μετά από ένα μήνα, λοιπόν, οι περισσότερες δερματικές βλάβες είχαν εξαφανιστεί πλήρως και κανένα ίχνος του όγκου δεν διακρινόταν στις σχετικές κλινικές εξετάσεις. Σε όσους ασθενείς η ανταπόκριση στο αγριόχορτο ήταν μερική, ακολούθησε δεύτερος γύρος θεραπείας. Μετά από 15 μήνες κατά μέσο όρο, τα δύο τρίτα τουλάχιστον (68,5%) των δερματικών βλαβών όλων των ασθενών (που είχαν κάνει ένα ή δύο γύρους θεραπείας) συνέχιζαν να είναι εξαφανισμένες.

Ads

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η συγκεκριμένη δραστική ουσία του φυτού, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, δεν σκοτώνει μόνο τα καρκινικά κύτταρα, αλλά επιπλέον διεγείρει την αντίδραση των λευκών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο υποτροπής του όγκου στο μέλλον.

Οι ερευνητές, συνεπώς, τόνισαν την ανάγκη εκπόνησης μελετών για να διερευνηθεί κατά πόσο η ενεργή ουσία (Ingenol mebutate) στο εκχύλισμα του ζιζάνιου μπορεί όντως να αποτελέσει μια νέα μη επεμβατική μορφή θεραπείας των δερματικών καρκίνων. Από τη θεραπεία αυτή, όμως, εξαιρείται το μελάνωμα και άλλες πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του δέρματος, όπου η χειρουργική επέμβαση κρίνεται αναπόφευκτη.