Το Εργαστήριο Φωνής και Προσβασιμότητας του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγκέντρωσε στην ιστοσελίδα https://access.uoa.gr/fs/gre/pages/home πληθώρα εφαρμογών ελεύθερου λογισμικού που λειτουργούν ως βοηθήματα για άτομα με αναπηρίες.

Ads

Οι συγκεκριμένες εφαρμογές αποτελούν χρήσιμα βοηθήματα για ανθρώπους με τύφλωση ή χαμηλή όραση, κινητική αναπηρία, απώλεια ακοής, αναπηρία λόγου ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από ηλικιωμένους ανθρώπους ή σε ειδικά σχολεία, σε εργαστήρια λογοθεραπείας, φυσιοθεραπείας και εργοθεραπείας.

Για τη συλλογή των εφαρμογών προηγήθηκε εκτενής έρευνα στο διαδίκτυο για τον εντοπισμό τους. Στη συνέχεια ελέγχθηκαν με βάση μία σειρά κριτηρίων ευχρηστίας και αξιοπιστίας και τελικά εγκρίθηκαν από το Εργαστήριο Φωνής και Προσβασιμότητας του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι εφαρμογές συγκαταλέγονται στις λεγόμενες  «υποστηρικτικές τεχνολογίες πληροφορικής» και διευκολύνουν τους χρήστες στην αλληλεπίδρασή τους τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους, τους δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε περιεχόμενο που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να διερευνήσουν.

Στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για κάθε εφαρμογή για την οποία δίνεται επίσης μια σύντομη περιγραφή για το όνομα του προϊόντος, την έκδοση, τον κατασκευαστή, την  κατηγορία προϊόντος, τις σχετιζόμενες αναπηρίες, την  περιγραφή της εφαρμογής, το λειτουργικό σύστημα, τη διαδικασία εγκατάστασης, τις ρυθμίσεις και τους εναλλακτικούς τρόπους λήψης του λογισμικού.

Ads

Κάθε πρόγραμμα εντάσσεται σε διαφορετική κατηγορία ανάλογα με τις ανάγκες που καλύπτει. Έτσι τα άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν να αξιοποιήσουν βοηθήματα μετατροπής κειμένου σε ήχο, βοηθήματα ελέγχου συσκευών εισόδου (πληκτρολόγιο, ποντίκι), βοηθήματα μεγέθυνσης/χρωματικής προσαρμογής της οθόνης προκειμένου να κάνουν ευκολότερη αλλά και πιο δημιουργική τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.