Πάνω από 1.500 κάτοικοι -στην πλειονότητά τους παιδιά- στον ορεινό, δυσπρόσιτο όγκο της Ροδόπης και της Ξάνθης, αλλά και στη Σαμοθράκη, έκαναν προληπτικές εξετάσεις από εθελοντές γιατρούς των Φίλων της Κοινωνικής Παιδιατρικής “Ανοιχτή Αγκαλιά”.

Ads

Της Μαρίας Ριτζαλέου, για το Έθνος της 19ης Απριλίου του 2010

Γιατροί όλων των ειδικοτήτων, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αψήφησαν το χιόνι, τη θαλασσοταραχή και το πολύωρο ταξίδι κι έφτασαν τους προηγούμενους μήνες μέχρι το πιο απομακρυσμένο χωριό της Ροδόπης, για να δουν από κοντά και να εξετάσουν τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

“Επειτα από 10 χρόνια που κάνουμε αυτές τις επισκέψεις, πλέον οι κάτοικοι μας περιμένουν. Κάθε χρόνο μας καλοδέχονται και μας ανοίγουν την αγκαλιά τους. Πολλές φορές μάλιστα μας ευχαριστούν που δεν τους ξεχνούμε” δήλωσε στο “Εθνος” η πρόεδρος του σωματείου “Ανοιχτή Αγκαλιά”, Γιολάντα Βλάχου.

Ads

Τα προβλήματα μιας τέτοιας εκστρατείας είναι πολλά. Καταρχήν πρέπει να οργανωθούν 43 γιατροί, να χωριστούν σε ομάδες και να βρουν ημερομηνίες που να τους βολεύουν για να ταξιδέψουν στην εσχατιά της Θράκης. Ο καιρός είναι ανασταλτικός παράγοντας, αφού στους οικισμούς που επισκέπτονται φτάνουν μέσα από δρόμους που τον χειμώνα κλείνουν από το χιόνι και τις κατολισθήσεις.

Τα πρώτα χρόνια οι γονείς των παιδιών στα μειονοτικά χωριά ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στους γιατρούς και έλεγαν -κάποιοι ψέματα- ότι έχουν τους δικούς τους παιδιάτρους και εξετάζουν κανονικά τα παιδιά.

Προσπάθειες

“Η πολυετής εμπειρία μάς επιτρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσπάθειας εξαρτάται από τη βοήθεια πολλών παραγόντων, είναι δηλαδή συλλογική, και η συνεργασία μας με τους κατοίκους της ορεινής Θράκης είναι άριστη”, σημείωσε η κ. Βλάχου.

Οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων επεξεργάζονται τα αποτελέσματα της περιοδείας τους και σύντομα θα είναι σε θέση να καταλήξουν και σε γενικότερα συμπεράσματα.

Δύο αρνητικά στοιχεία επισημαίνουν οι γιατροί
Πήγαν σε σχολείο, αλλά τα παιδιά ήταν… εκδρομή

Δύο αρνητικά στοιχεία, που τους προβλημάτισαν και εύχονται να μην επαναληφθούν, επισημαίνουν οι γιατροί: Το πρώτο αφορά την επίσκεψή τους στη Σαμοθράκη, η οποία έγινε έπειτα από πολυήμερη συνεννόηση με τις Αρχές, αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο διέθεσε ένα σκάφος για τη μεταφορά των γιατρών. Οταν έφτασαν στο νησί για να εξετάσουν τα παιδιά -τα οποία είχαν από μέρες ενημερώσει- διαπίστωσαν ότι το δημοτικό σχολείο είχε… πάει εκδρομή. Κι αυτό, παρά τις γκρίνιες των γονιών και των φορέων για την απουσία παιδιάτρου σε ένα νησί που έχει 180 παιδιά.

Στα ορεινά μειονοτικά χωριά της Ξάνθης και της Ροδόπης έκπληκτοι οι γιατροί διαπίστωσαν ότι κάποιες από τις εξετάσεις που έστειλαν σε κατοίκους κρατούνταν στα συρτάρια του αγροτικού γιατρού και δεν είχαν παραδοθεί στους ενδιαφερόμενους. Κάθε χρόνο οι γιατροί κάνουν κάποιες εξετάσεις σε παιδιά και ενηλίκους και στέλνουν τα αποτελέσματα στα τοπικά Κέντρα Υγείας, τα οποία τα μοιράζουν στους αγροτικούς γιατρούς για να τα δώσουν στους εξεταζόμενους. Κάποιοι αγροτικοί γιατροί για άγνωστο λόγο αμέλησαν να τα δώσουν στους πολίτες και ειδικά σε μία περίπτωση η κατάσταση του ηλικιωμένου άντρα έχρηζε περαιτέρω εξετάσεων.