Το 100ό κράτος που επικυρώνει τη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, έγινε στις 13 Μαΐου η Κολομβία, σηματοδοτώντας έτσι μια σημαντική νίκη για το αναπηρικό κίνημα. Η Σύμβαση αυτή, που συχνά ονομάζεται η πρώτη Διεθνής Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 21ου αιώνα, δίνει τη δυνατότητα να σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στη ζωή πολλών ανθρώπων.

Ads

Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή αλλιώς, 650 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν με κάποιας μορφής αναπηρία. Στην Ευρώπη, η ομάδα αυτή αντιπροσωπεύει το 15% του πληθυσμού, από την οποία πολλοί αποκλείονται από την πλήρη συμμετοχή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή των κοινοτήτων τους.

Ωστόσο, η κοινότητα των ατόμων με αναπηρία περιμένει ακόμα 10 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ να επικυρώσουν τη σύμβαση, που αποτελεί τόσο θεσμικά όσο και συμβολικά, ένα τεράστιο βήμα για την ένταξη της κοινότητας στις σχετικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την υποχρέωση της ενεργής συμμετοχής των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία.

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης, η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία είναι η καλύτερη άμυνα των ατόμων με αναπηρία κατά την άδικη και δυσανάλογη επίπτωση των μέτρων λιτότητας. Η Σύμβαση που γίνεται γρήγορα αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας θέτει ένα σαφές πρότυπο σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και διατάζει τη χρήση των μέγιστων διαθέσιμων πόρων εκ των προτέρων», επισήμανε ο πρόεδρος του EDF (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Ads

Ο αγώνας του αναπηρικού κινήματος συνεχίζεται, με τη διεκδίκηση από την ΕΕ ενός ισχυρού σημείου εστίασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού μηχανισμού παρακολούθησης για την επίβλεψη την εφαρμογή της Σύμβασης, και την ένταξη του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου. Τέλος, ζητούν η υφιστάμενη ομάδα υψηλού επιπέδου να εξελιχθεί σε Επιτροπή των Ατόμων με Αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων ατόμων με αναπηρία.