Τέλος στα πειράματα στους μεγάλους πιθήκους και αυστηρός περιορισμός στη χρησιμοποίηση πρωτευόντων θηλαστικών για πειράματα αποφασίζει η Ε.Ε. με την υπερψήφιση – στις 8 Σεπτεμβρίου – από το Ευρωκοινοβούλιο σχετικού νόμου για την προστασία των ζώων. Η εφαρμογή του νόμου, αναμένεται να ανοίξει μια νέα περίοδο για την ανθρωπότητα και την πρόοδο, όσον αφορά το δίλημμα που έχει τεθεί στην ανθρώπινη ιστορία και δεν είναι άλλο από το εξής: με ποιο κόστος για το φυσικό και ζωικό περιβάλλον συντελείται η πρόοδος των ανθρώπινων κοινωνιών. Μπορεί τελικά η πρόοδος να συμβαδίσει με την ηθική;

Ads

Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως κινείται η υιοθέτηση του νέου νόμου, που είναι ωστόσο αποτέλεσμα «συμβιβασμού» μεταξύ των υποστηριχτών της πλήρους κατάργησης των πειραμάτων σε ζώα και εκείνων που υποστηρίζουν την συνέχιση της εφαρμογής τους, με βασικό επιχείρημα τη συμβολή τους στην πρόοδο των επιστημονικών ερευνών. Η έγκριση του εν λόγω νόμου φιλοδοξεί να εισάγει την Ευρώπη σε μια νέα ιστορική φάση και να την θέσει «στην πρωτοπορία της προστασίας των ζώων», σύμφωνα με τα λεγόμενα του ευρωπαίου επιτρόπου, Τζον Ντάλι.

Όπως ορίζει ο νόμος, «τα πειράματα στα ζώα θα αντικατασταθούν, όσο περισσότερο είναι δυνατό, από μια επιστημονικά ικανοποιητική μέθοδο υποκατάστασης». Ο νόμος ορίζει επίσης «να μειώνονται στο ελάχιστο ο πόνος και τα δεινά που προκαλούνται στα ζώα». Έτσι, για τους μεγάλους πιθήκους όπως οι γορίλες, οι ουρακοτάγκοι και οι χιμπατζήδες, τα πειράματα θα απαγορευτούν, ενώ για την περίπτωση των πρωτευόντων θηλαστικών θα υπάρξει «αυστηρός περιορισμός». Σε κάθε περίπτωση, τα πειράματα που από εδώ και στο εξής επιτρέπονται είναι εκείνα που στόχο τους έχουν την πρόοδο της έρευνας για τον άνθρωπο και τα ζώα σε σχέση με την καταπολέμηση νόσων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον…

Μένει μόνο να δούμε κατά πόσο θα εφαρμοστεί τελικά ο νόμος ή θα προσκρούσει στα γνωστά – άγνωστα συμφέροντα…

Ads