Δεκαεπτά πιθανές χαμένες πυραμίδες, περίπου 1.000 τάφους και γύρω στους 3.000 αρχαίους οικισμούς αποκάλυψε υπέρυθρη δορυφορική εξερεύνηση της Αιγύπτου, ενώ ανασκαφές στα συγκεκριμένα σημεία επιβεβαίωσε τα ευρήματα των λήψεων.

Ads

Η ομάδα της Αμερικανίδας αιγυπτιολόγου Δρος Σάρα Πάρτσακ, ανέλυσε εικόνες από δορυφόρους που βρίσκονταν σε ύψος 700 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης και ήταν εξοπλισμένοι με πανίσχυρες κάμερες, ικανές να υποδείξουν αντικείμενα διαμέτρου μικρότερης του ενός μέτρου.

Καθώς, λοιπόν, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έχτιζαν τα σπίτια τους με τούβλα φτιαγμένα από λάσπη, μεγαλύτερης πυκνότητας από το έδαφος, τα σχήματα των σπιτιών, των ναών και των τάφων γίνονται ορατά μέσω της χρήσης της κατάλληλης τεχνολογίας.

«Πρόκειται μόνο για τα ευρήματα που είναι κοντά στην επιφάνεια. Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος τους οποίους έχει καλύψει ο Νείλος με λάσπη. Βλέπουμε απλά την αρχή των ερευνών τέτοιου είδους» τόνισε η ενθουσιασμένη αιγυπτιολόγος, η οποία δουλεύει πάνω στη συγκεκριμένη έρευνα πάνω από ένα χρόνο.

Ads

Οι αιγυπτιακές αρχές, τώρα, σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία αυτή και για άλλους σκοπούς, όπως την προστασία των αρχαιολογικών χώρων, καθώς κατά την πρόσφατη κρίση στη χώρα, λεηλατητές σύλλησαν σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.

«Χάρη στις λήψεις αυτές, μπορούμε να αντιληφθούμε αν ένας τάφος μίας συγκεκριμένης περιόδου λεηλατήθηκε και να ενημερώσουμε την Ιντερπόλ να είναι σε επιφυλακή για τον εντοπισμό αντικειμένων εκείνης της περιόδου που ενδεχομένως να εμφανιστούν για πώληση» επεσήμανε σχετικά η δρ. Πάρτσακ.