Η καλλιέργεια των βιοκαυσίμων έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, αυξάνοντας παράλληλα τις τιμές των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με έρευνα του Associated Press. Τα τελευταία 6 χρόνια η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταβάλει επιδοτήσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εταιρείες καυσίμων, προκειμένου να αγοράσουν αιθανόλη, η οποία παράγεται μέσω της εγχώριας παραγωγής καλαμποκιού. Επιμέλεια: Νικολέττα Ρούσσου

Ads

Σύμφωνα με την έρευνα η παραγωγή της αιθανόλης ως φθηνό βιοκαύσιμο, που έχει υποστηριχθεί από την κυβέρνηση Ομπάμα, προκαλεί σοβαρές οικολογικές συνέπειες. Από τη στιγμή που ο Αμερικανός Πρόεδρος εγκαταστάθηκε στο Οβάλ Γραφείο, περίπου 5 εκατομμύρια στρέμματα γης, που προορίζονταν για την καλλιέργεια καλαμποκιού με σκοπό τη παραγωγή αιθανόλης χάθηκαν. Επιπλέον, μεγάλες ποσότητες λιπάσματος, που χρησιμοποιήθηκαν στα χωράφια καλλιέργειας βιοκαυσίμων, έχουν διαρρεύσει στα ποτάμια, έχοντας εξαπλωθεί και στον κόλπο του Μεξικού, προκαλώντας σοβαρές οικολογικές καταστροφές.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της αιθανόλης ως καύσιμου αποδεικνύεται υπερεκτιμημένη με αποτέλεσμα να μην συμβάλει στην μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και κατ’ επέκταση στην διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας. Επιπλέον άγνωστο παραμένει το αν μπορεί η καλλιέργεια του βιοκαυσίμου να βοηθήσει στην καταπολέμηση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η βιομηχανία της παραγωγής αιθανόλης έχει δεχθεί έντονη κριτική αφ’ ενός από το λόμπι των βιομηχανιών πετρελαίων, που εναντιώνεται στην πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, αφ’ εταίρου από τις οικολογικές οργανώσεις που θεωρούν την αιθανόλη που παράγεται από την καλλιέργεια του καλαμποκιού ιδιαίτερα επιζήμια για το περιβάλλον. Επίσης η τιμή του καλαμποκιού έχει διπλασιαστεί από το 2010.

Ads

Η βιομηχανία της αιθανόλης αρνείται ότι η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η αιτία για την απώλεια χωραφιών, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία που φανερώνουν, ότι περισσότερες ποσότητες καλαμποκιού προορίζονται για την παραγωγή καυσίμων παρά για την χρήση του ως τροφή, είναι παραπλανητικά.

Για την ώρα η κυβέρνηση Ομπάμα συνεχίζει να υποστηρίζει την πολιτική των βιοκαυσίμων, διότι θεωρεί ότι η στήριξη της παραγωγής της αιθανόλης θα μπορούσε να οδηγήσει στην μελλοντική ανάπτυξη βιοκαυσίμων, που θα είναι πιο φιλικά για το περιβάλλον και πιο αποτελεσματικά, αποφεύγοντας παράλληλα την οποιαδήποτε σύγκρουση με τους γεωργούς.

Ωστόσο οι κριτικές κατά της παραγωγής της αιθανόλης εντείνονται, με τον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος των Η.Π.Α να τονίζει ότι η ευρεία καλλιέργεια καλαμποκιού, που χρειάζεται για την παραγωγή αιθανόλης προκαλεί την αυξημένη έκλυση διοξειδίου του άνθρακα, απαιτώντας ταυτόχρονα τη μείωση του ποσοστού της αιθανόλης στο σύνολο των καυσίμων του κράτους. Έπειτα η Washington Post, δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο «Ήρθε η ώρα να σκοτώσουμε την κυβερνητική εντολή για την αιθανόλη».

Τα βιοκαύσιμα και η αύξηση της τιμής των τροφίμων

Στην 40η συνεδρίαση της Επιτροπής της Επισιτιστικής Ασφάλειας, οι ιθύνοντες υπογράμμισαν ότι η ανάπτυξη των βιοκαυσίμων παίζει καθοριστικό ρόλο στην αστάθεια των τιμών των τροφίμων.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Λαμπορντ, οικονομολόγο στο Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Πολιτική των Τροφίμων, «διαπιστώθηκε ότι η ανάπτυξη των βιοκαυσίμων από το 2004, προκάλεσε αύξηση της ζήτησης, στην οποία ο γεωργικός τομέας δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Αυτό οδήγησε σε μια ανακατανομή της γης, επιτάχυνση του ρυθμού παραγωγής κατά τη διάρκεια του έτους και κατά συνέπεια έκρηξη των τιμών».

Ωστόσο αν και ανέφερε ότι τα βιοκαύσιμα δεν είναι ο μόνος λόγος για την αύξηση της τιμής των τροφίμων, τόνισε ότι μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση των τιμών πολλών αγροτικών προϊόντων, όπως των δημητριακών από 5% ως10%,  των καλλιεργειών ζάχαρης από 10% ως 20% και των ελαιούχων σπόρων από 30% έως 50%.

Επιπλέον χαρακτήρισε τη πολιτική της επιβολής της κατανάλωσης βιοκαυσίμων αντιδημοκρατική και αδιαφανής. «Αυτές οι πολιτικές εντολές της υποχρεωτικής χρήσης βιοκαυσίμων εις βάρος των παραδοσιακών καυσίμων είναι η χειρότερη κίνηση, που βάζει στεγανά σε μια αγορά που έχει ανάγκη να είναι πιο ευέλικτη», είπε και πρόσθεσε ότι «για να αποφύγουμε τέτοιου είδους προβλήματα είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί το να μειώνεται η κατανάλωση βιοκαυσίμων όταν οι τιμές αυξάνονται».