Την τέλεια «συνταγή» για την πιο νόστιμη πίτσα υποστηρίζουν ότι βρήκαν τρεις επιστήμονες, η οποία βασίζεται στις θερμοδυναμικές εξισώσεις κι είναι μάλιστα προσαρμοσμένη ανάλογα με τον φούρνο του καθενός.

Ads

Στη νέα τους μελέτη με τίτλο «Η Φυσική για το ψήσιμο μιας καλής πίτσας», δύο φυσικοί και ένας ανθρωπολόγος παρέχουν επιστημονικές συμβουλές για μια καλή «Μαργαρίτα» με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τους, η σωστή πίτσα γίνεται μέσα σε ακριβώς δύο λεπτά, σε έναν ξυλόφουρνο από τούβλα, καθώς ψήνει καλύτερα την πίτσα από όλες τις πλευρές, εφόσον η θερμοκρασία βρίσκεται στους 330 βαθμούς Κελσίου. Όταν χρειάζονται κι άλλα πρόσθετα υλικά πάνω στην πίτσα, απαιτείται ακόμη μισό λεπτό.

Στον συνηθισμένο μεταλλικό ηλεκτρικό φούρνο που έχει κάθε κουζίνα σπιτιού, η τέλεια πίτσα -για να μη γίνει «κάρβουνο»- απαιτεί 170 δευτερόλεπτα σε χαμηλότερη θερμοκρασία 230 βαθμών Κελσίου. Όσα περισσότερα λαχανικά που περιέχουν νερό προσθέτει κάποιος από πάνω, τόσο περισσότερο χρόνο πρέπει να μείνει η πίτσα στον φούρνο.

Ads

Για πιο επιστημονικές λεπτομέρειες, μπορεί κάποιος να συμβουλευθεί τις ίδιες τις… εξισώσεις (και καλή τύχη!).