Παρά την πεποίθηση ότι το καρπούζι περιέχει απλώς νερό και ζάχαρη, πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα πολύ θρεπτικό φρούτο, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από ό,τι λανθασμένα πιστεύουν πολλοί άνθρωποι.

Ads

Το καρπούζι είναι συνώνυμο του καλοκαιριού, καθώς είναι δροσιστικό και γλυκό και μας βοηθάει να αντεπεξέλθουμε στις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξανόμενη κατανάλωση φυτικών τροφών όπως το καρπούζι μειώνουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Αναλυτικά τα οφέλη που έχει το καρπούζι για την υγεία μας σύμφωνα με το medicalnewstoday.com

Ads

Άσθμα

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη του άσθματος είναι χαμηλότεροι σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών. Ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού.

Αρτηριακή πίεση

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το American Journal of Hypertension διαπίστωσε ότι  τα συμπληρώματα με εκχύλισμα από καρπούζι μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε παχύσαρκους μεσήλικες ενήλικες με προ-υπέρταση ή υπέρταση στο στάδιο-1. Έδειξε επίσης πως βελτιώνει την λειτουργία των αρτηριών. Τέλος, μια διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις.

Καρκίνος

Ως εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Η πρόσληψη λυκοπενίου έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε αρκετές μελέτες.

Πέψη

Το καρπούζι, λόγω της περιεκτικότητάς του σε νερό και ίνες, βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και βοηθά στην καλή πέψη.

Ενυδάτωση

Το καρπούζι αποτελείται 92% από νερό και είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες. Αυτός είναι και ο λόγος που αποτελεί ιδανική τροφή για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Πόνος των μυών

Το καρπούζι και ο χυμός καρπούζι έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον πόνο των μυών και βελτιώνουν την αποκατάσταση μετά από άσκηση σε αθλητές. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται πιθανώς στο αμινοξύ L-κιτρουλίνη που περιέχεται στο καρπούζι.

Δέρμα

Το καρπούζι είναι ιδανικό για το δέρμα, επειδή περιέχει βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που απαιτείται για την παραγωγή σμήγματος, η οποία κρατά τα μαλλιά ενυδατωμένα. Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για την ανάπτυξη όλων των σωματικών ιστών, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των μαλλιών. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι επίσης απαραίτητη για την κατασκευή και τη συντήρηση του κολλαγόνου. Καρπούζι συμβάλλει επίσης στη συνολική ενυδάτωση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για υγιή επιδερμίδα και μαλλιά.